nedelja, 26 mart 2023 07:10

„Ana Frank – istorija za sadašnjost“ - Putujuća izložba od sutra u Kuli

 

Putujuća izložba „Ana Frank – istorija za sadašnjost“ na tridesetak izložbenih panela donosi brojne detalje iz života jevrejske devojčice i njene porodice sa kraja Drugog svetskog rata, ali i aktualizuje pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u savremenom svetu. Izložba u Srbiji takođe sadrži šest panela koji se bave lokalnom istorijom.

Izložba je ostvarena u sklopu projekta Historija, istorija, povijest, a organizatori su Otvorena komunikacija iz Srbije i Kuća Anne Frank iz Amsterdama.

Devojčica, Ana Frank u celom svetu prepoznata kao simbol dečije žrtve holokausta, rođena je u Frankfurtu na Majni 1929. godine. Četiri godine kasnije sa porodicom se seli u Amsterdam, nakon što u Nemačkoj na snagu stupaju antijevrejski zakoni. Početkom okupacije Hitlerovih nacista, Frankovi se sele u tajno skrovište, gde Ana tokom dve godine piše dnevnik. U avgustu 1944. je zabeležen poslednji zapis u dnevniku. Otkriveno je skrovište u kojem se sa porodicom skrivala, petnaestogodišnja Ana umire u logoru, a jedini preživeli član porodice je Otto Frank, njen otac, koji je i objavio dnevnik.

Posetioce će kroz izložbu voditi posebno obučeni učenici, volonteri na izložbi.

Izložba je već obišla četrdesetak zemalja, a u Srbiji je bila u Beogradu, Kovačici, Šapcu, Valjevu, Vrbasu, Pivnicama, Bečeju, Kragujevcu, Sremskoj Mitrovici, Užicu, Požarevcu, Ubu, Aranđelovcu, Somboru, Gornjem Milanovcu, Guči i Loznici. U Srbiju je dovedena u sklopu projekta „Historija, istorija, povijest“ koji je finansirala Evropska unija. Izložba trenutno nastavlja da putuje po Srbiji uz pomoć lokalnih donacija.

Izložba Ana Frank – istorija za sadašnjost je besplatna i otvorena za javnost od 27. marta do 22. aprila, u prostorijama Ekonomsko-trgovinske škole Kula, Maršala Tita 113, gde će biti održavane i organizovane grupne posete za srednje i osnovne škole.

Otvaranje izložbe će biti upriličeno u ponedeljak, 27. marta u 14 časova u holu škole.

Možete posetiti izložbu radnim danima od 9:30 do 16 časova u skladu sa radnim vremenom škole.

Za zakazivanje grupnih poseta obratite se pedagogu škole Mirjani Bojanić – 064/41-57-934, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Za više informacija o izložbi kontaktirajte Aleksandru Sekulić – 064/189-38-41, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnogi ćе sе za prеdstojеćе praznikе uputiti van granica Srbijе, a ukoliko planiratе da putujеtе, važno jе da provеritе d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.