petak, 19 jul 2024 06:05

Hrvatska planira da podstanarima plaća deo stanarine: Kirije visoke, a stanovi zvrje prazni

Vlada Hrvatske radi na novoj stambenoj politici koja je, kažu, nužna jer je poznato da prosečna porodica teško može da priuštiti nekretninu, a s druge strane, stotine hiljada stanova i kuća zjape prazne. Da bi se te nekretnine iznajmile, Hrvatska planira kao jednu od mera da uvede podsticaje za podstanare. Resorno ministarstvo još ne otkriva detalje.

Luka je podstanar već sedam i po godina. Kaže da trenutno ponuda stanova za najam u Zagrebu i nije baš dobra.

“Mislim da je danas izuzetno teško pronaći dobar stan za najam jer ono što se nudi je često ili malo ili preskupo ili kombinacija i jednog i drugog”, rekao je.

S jedne strane ne može se pronaći stan, a s druge stotine hiljade stambenih jedinica u Hrvatskoj zjapi prazno. Država želi da ih aktivira, a jedna od mera bi bila da država plaća deo najamnine, odnosno razliku između priuštive i tržišne cene.

Mnogo je nepoznanica

“Mi moramo razumeti ko su ti vlasnici koji bi dobili takvu vrstu subvencije. Naravno, uslov je da ti vlasnici takve stanove stave u promet po ceni koju će država definisati da je priuštiva. Koje su to priuštive cene? Ko ima pravo na takvu vrstu najma? Isto tako, kakvi su ti stanovi, ko će pogledati jesu ti stanovi kvalitetni ili nisu”, ističe agentica za nekretnine Martina Mataić Škugor.

Šta je to priuštiva, a šta tržišna cena pita i analitičarka Colliers-a Anita Grbavac i upozorava na mogući kontraefekt.

“Što se tiče subvencija najma, tu se bojim da bi prouzrokovalo kontraefekat, došlo bi do porasta cena nekretnina i na kraju bi se pokazalo kao ne toliko uspešna mera. Bojim se da bi subvencionisanje najma moglo prouzrokovati taj kontraefekt da cene najma porastu”, pojasnila je.

Vlasnik agencije za nekretnine Filip Brkan ne misli tako.

“Mislim da vrsta subvencije u kojoj obogaćujemo ponudu na tržištu ne može imati uticaj na povećanje cena najma jer mi s tim stavljanjem više nekretnina na tržište, utičemo na veću ponudu. Kad imamo veću ponudu, znači da možemo zadovoljiti i određenu potražnju”, rekao je Brkan.

Porez na nekretnine

Stručnjaci smatraju da bi ta mera trebala ići u kombinaciji s porezom na prazne nekretnine.

Podsetimo, u Hrvatskoj ne postoji porez na nekretnine kao u Srbiji.

“Po meni je užasno bitno da se sada izniveliše ova nakaradna situacija s porezom na turistički najam i da se bar izjednači s dugoročnim najmom da se vidi koliko je tu pogubnih posledica za društvo”, rekao je Dubravko Ranilović iz Udruženja poslovanja nekretninama HGK.

“Porez na nekretnine da, ali pod određenim uslovima, mi trebamo da napravimo neku masovnu procenu pre svega, mi moramo sve te nekretnine proceniti”, dodaje.

Profesor socijalne politike Gojko Bežovan smatra da bi svakako porez bio pozitivan podsticaj, kao i subvencionisanje najamnina.

“Jednim delom mislim da je to dobro i moglo bi proizvesti kratkoročne koristi. Druge mere kao što su se ulaganje u javno-najamne i socijalno-najamne stanove zapravo su izvesnije dugoročne mere i to već dugo vremena zagovaram. Trebamo uvesti program subvencioniranja najamnina i troškova stanovanja za najranjiviju populaciju, a to je populacija podstanara”, kaže.

Država bi svakako trebalo da ima mere stambene politike i to takve da se demotivišu oni koji drže nekretnine kao investiciju, a omogući porodicama da imaju krov nad glavom.

Izvor: n1info.com

Lifestyle

Da li ste se ikada zapitali kako je izgledala prva web stranica u istoriji interneta, te čemu je služila? Prvi web sajt...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.