Jovanović: Za roditelje koji odbijaju vakcinaciju dece kazna do 150.000 dinara Za roditelje koji odbijaju vakcinaciju dece kazna do 150.000 dinara Foto: Shutterstock
ponedeljak, 23 januar 2023 11:20

Jovanović: Za roditelje koji odbijaju vakcinaciju dece kazna do 150.000 dinara

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović izjavila je da se nedovoljan broj dece vakciniše MMR vakcinom i dodala da je u 2021. svega 74,8 odsto dece do dve godine vakcinisano tom vakcinom, a drugom dozom 85,8 odsto.

Jovanović je za „Politiku“ rekla da je od kraja 2017. do juna 2019. godine u Srbiji registrovano 5.798 slučajeva malih boginja, i čak 15 smrtnih ishoda – od čega četvoro dece mlađe od pet godina.

„Čitav zdravstveni sistem radi na eliminaciji morbila u Srbiji i na tome da se procesom vakcinacije obuhvati 95 odsto dece. Tako može da se osigura bezbedna sredina, bez mogućnosti da dođe do pojave malih boginja“, kazala je direktorka „Batuta“.

Ona je podsetila da je vakcinacija MMR vakcinom obavezna i da roditelj po zakonu ne može da odbije vakcinaciju, osim u slučaju postojanja medicinske privremene ili trajne kontraindikacije.

Za roditelje koji odbijaju vakcinaciju, dodala je Jovanović, predviđena je novčana kazna od 50.000 do 150.000 dinara, navodeći da je najveća kazna bolest deteta – što se može sprečiti vakcinom.

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnogi ljudi se suočavaju sa finansijskim izazovima u određenim periodima svog života. Bilo da se radi o neočekivanim tro...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.