petak, 07 jun 2024 08:37

U 8 UJUTRU ČAK 26 STEPENI! Toplotni talas počeo da prži Srbiju, a paklene vrućine se tek očekuju

U Srbiji je počeo toplotni talas, pred nama su tropski dani ali i tropske noći, a jutros već u u 8 sati je u nekoliko mesta temperatura prelazila 20 stepeni, a u Beogradu je dostigla čak 26. podeok.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), u 8 sati najtoplije je bilo u Beogradu sa 26 stepeni, zatim u Novom Sadu i na Paliću gde je živa u termometru u hladu dostigla 24. podeok.

Posle njih najtopliji su bili Sombor, Zrenjanin gde je izmereno 23 stepena, a samo za jedan stepen niža temperatura bila je u Kikindi, Valjevu, Negotinu, Sremskoj Mitrovici u kojima je bilo 22 stepena.

Temperatura u 8 sati 26 stepeni

Po prognozi RHMZ, do kraja sedmice u Srbiji će biti pretežno sunčano i sve toplije, ponegde uz malu ili umerenu oblačnost.

- Maksimalne temperature danas će biti od 30 do 33 stepena, u subotu od 30 do 34, a u nedelju i ponedeljak, 9. i 10. juna od 32 do 36 stepeni. U urbanim sredinama tropske noći, naročito od vikenda - navodi RHMZ.

U prvom delu naredne sedmice na severu Srbije manji pad temperature, dok će se u južnim i centralnim delovima zemlje zadržati veoma toplo. Pojava pljuskova i grmljavine biće veoma retka, stoji u najavi RHMZ.

Saveti za rashlađivanje tela i hidriranje organizma

Tuširajte se ili kupajte u rashlađenoj vodi
Možete da primenjujete i hladne obloge, peškire, sunđere, kupke za stopala..
Nosite laganu, komotnu odeću od prirodnih materijala, svetlih boja
Ako izlazite napolje, nosite šešir ili kapu sa širokim obodom i naočare za sunce.
Koristite pamučnu posteljinu
Redovno unosite tečnost, pre svega vodu
Isključite alkohol i smanjite unos kafe i gaziranih bezalkoholnih pića
Uzimajte manje, a češće obroke. Izbegavajte hranu sa visokim sadržajem proteina

Rashlađivanje po vrućini

Prva pomoć
Potražite pomoć ako osećate vrtoglavicu, slabost, uznemirenost, intenzivnu žeđ ili imate glavobolju, i što je pre moguće pređite u ohlađen prostor i izmerite telesnu temperaturu.

Popijte nekoliko gutljaja vode ili voćnog soka sobne temperature.

- Ako vam se jave bolni grčevi u mišićima (oni su, inače, često posledica dužeg vežbanja po veoma toplom vremenu, posebno ako su se javili u mišićima nogu, ruku ili stomaka), sklonite se u hlad ili uđite u rashlađeni prostor. Počnite postepeno da unosite tečnost, najbolje vodu. Ako toplotni grčevi potraju duže od jednog sata treba da potražite lekarsku pomoć.

- Obratite se lekaru ako osetite neuobičajene simptome ili ako simptomi dugo traju.Ako primetite kod nekog od članova vaše porodice ili ljudi kojima pomažete toplu, suvu kožu i buncanje, pojavu grčeva i/ili nesvesticu, odnosno gubitak svesti, odmah pozovite lekara/hitnu pomoć. Dok čekate na pomoć, pokušajte osobu da rashladite hladnim oblogama, dajte joj da pije tečnost, oslobodite je viška odeće - savetuju stručnjaci "Batuta".

Simptomi i saveti u slučaju toplotnog udara

Povišena telesna temperatura, preko 40 stepeni
Kod 50 do 75 odsto obolelih konstatovan je prestanak znojenja
Suva i topla koža
Ubrzana srčana radnja
Osećaj izgubljenosti, drhtanje, iritabilnost, sve do mentalne konfuzije
Zaposlene koji postanu iracionalni ili konfuzni, ili pak izgube svest u toku rada obavezno bi trebalo smatrati žrtvom toplotnog udara, što zahteva urgentnu medicinsku pomoć

Batut je izdao i uputstva vezana za čuvanje hrane u vrelim danima, kao savete za rashlađivanje prostora.

Takođe, objavljen je i detaljan vodič za vežbanje tokom toplotnog talasa.

Povećan broj pacijenata sa srčanim udarom

Visoke temperature mogu uticati i na zdravlje građana, a kako su ranije naveli iz Urgentnog centra, tokom prethodne dve nedelje povećan je broj pacijenata sa srčanim udarom. Na intenzivnu negu primljeno je čak 116 bolesnika. Na interventnu kardiologiju sa simptomima akutnog srčanog udara od tog broja došlo je 67 pacijenata.

Sparina smeta čak i zdravima

Temperatura koja prelazi 30 stepeni predstavlja teško vreme za većinu hroničnih bolesnika, a tegobe, poput "disanja na škrge" osetiće i potpuno zdrave osobe. Pneumoftiziolog Tatjana Radosavljević objašnjava za "Blic" da zbog sparnog vremena imamo osećaj kao da se znojimo ispod kože.

- Pored astmatičara i pacijenta koji imaju opstruktivnu bolest pluća, i srčani bolesnici jako teško podnose ovakvo vreme. Neurološki bolesnici, takođe, kao i reumatološki pacijenti. Svi mi ostali, koji reagujemo na ovakvo vreme, u stvari smo meteoropate - navodi dr Tatjana Radosavljević.

Na vlagu u vazduhu i sparinu, reaguju i potpuno zdrave osobe, a dr Tatjana Radosavljević navodi da tada treba izbegavati fizički napor i boraviti što više u klimatizovanom prostoru.

Izvor: blic.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Pevačica Olja Bajrami imala je kancer tri puta, a svaki put izašla je iz borbe za život kao pobednik. Pevačica Olja Baj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.