sreda, 29 novembar 2023 08:43

Dugo je 29. novembar bio najvažniji dan u godini

Milioni Jugoslovena godinama su praznovali Dan Republike - 29. novembar. 34 godine je prošlo od kad je poslednji put položena pionirska zakletva.

Prva asocijacija svima koji se sećaju velikog praznika je polaganje pionirske zakletve. Nedugo posle 29. novembra 1989. tadašnja zemlja Jugoslavija počela je da se raspada i da besne ratovi.

Nekadašnji najveći praznik Jugoslavije, međutim, uglavnom je ostao u lepom sećanju generacijama koje su ga slavile, podsećajući na neradne dane i porodična okupljanja.

Generacije rođene do 1982. godine svedoci su polaganja Pionirske zakletve u prvom razredu osnovne škole uz koju su dobijali plavu kapu sa petokrakom - zvezdom crvene boje - "titovku" i crvenu maramu koja se nosila oko vrata. Prvaci su za tu priliku oblačili belu košulju i teget pantalone odnosno devojčice suknje. Dobijale su se pionirska značka i knjižica.

A onda bi se, pred roditeljima i državnom zastavom, polagala svečana zakletva:

"Danas, kada postajem pionir,
dajem časnu pionirsku reč
da ću marljivo učiti i raditi,
poštovati roditelje i starije,
i biti veran i iskren drug,
koji drži datu reč.
Da ću voleti našu samoupravnu domovinu
Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju,
da ću razvijati bratstvo i jedinstvo
i ideje za koje se borio drug Tito;
da ću ceniti sve ljude sveta
koji žele slobodu i mir!"

Na današnji dan nezaobilazno je pomenuti i pesmu "Dan Republike" grupe "Zabranjeno pušenje" koja najbolje opisuju kako se nekada slavilo.

"Danas je Dan Republike, i stari je popio malo, na televiziji Lepa Brena i stari se sjeća ratnih vremena..."

Dan Republike uglavnom se slavio dva dana i često se spajao sa vikendima. Od raspada Jugoslavije ovaj nekada najveći državni praznik prestale su da slave sve nekadašnje republike, a poslednja među njima je to uradila Srbija, gde je zadnji put ovaj datum obeležen 2001. godine.

Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.