ponedeljak, 09 oktobar 2023 05:28

Sabrala sam koliko danas u Srbiji košta sve što ja po kući radim sama – i nije mi dobro

Suma koja ne stoji na gomili, a ne vidi se ni na kartici mora negde da se evidentira.

Ukoliko i vi ne spadate u srećnice koje imaju ženu koja im čisti kuću, kuva ručak, pere veš, pere sudove, pegla košulje – moram da porazgovaram sa vama i da vam kažem koliko mesečno NE zaradite uz redovni posao, a definitivno bi trebalo neko da vam plati. Još jednu platu – veću od prosečne i od većine plata koje zaradi više od polovine zaposlenih žena u Srbiji. Moram takođe da naglasim da ne volim kućne poslove i da me jedino peglanje smiruje, a peglam samo po potrebi.

I mašinu za veš ne mrzim, ona sve radi sama.

Velika većina žena ne može sebi da priušti uslugu sređivanja kuće, peglanja veša, kuvanja i čuvanje dece. Velika većina žena bi volela da ima mogućnost da može da bira jer svakoga dana odlazi na posao, ima ograničenu količinu energije i ne može da odradi dugu smenu. Izračunala sam koliko zapravo košta druga smena ženskog posla – koja se ne evidentira i ne vidi. Koliko vredi rad jedne žene uz redovni posao i zašto je pogrešno reći da jedna žena „ne radi“ kad formalno nije zaposlena.

Na kućne poslove i brigu o deci žene širom sveta svakodnevno potroše 12 miliona sati. Na te „nevidljive poslove“ samo u Evropskoj uniji odlazi četiri odsto ukupne zaposlenosti, a postoje podaci da i u Srbiji čak 60.000 domaćinstava angažuje žene za kućne poslove i čuvanje dece.

Bez obzira na to da li su zaposlene ili ne, žene u odnosu na muškarce dvaput više vremena rade u kući, a upola manje vremena provode na plaćenim poslovima. I da ponovim – za zaposlene žene rad u kući je bukvalno druga smena – jer ona u kućnim poslovima provodi oko četiri i po sata dnevno.

Ako se izračuna koliko košta jedan radni sat čistačice, kuvarice, kućne pomoćnice, bebisiterke dobija se pristojna suma – ženina druga plata. Plata svake žene bila ona zaposlena ili nezaposlena.

Treba pomenuti da je pre tri godine objavljena računica po kojoj bi žene u Srbiji mesečno zarađivale 546 evra kada bi se tim poslovima pripisala ekonomska vrednost. Studiju su tada radili britanski analitičari za potrebe Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, a cilj studije bio je da se izračuna nevidljivi doprinos BDP-u i rastu Srbije – uključujći sve poslove koje svakoga dana žene obavljaju kada se vrate s posla.

U tu analizu za procenu vrednosti neplaćenog rada žena u domaćinstvu uključeni su:

* kuvanje i pripremanje obroka
* čišćenje i sređivanje kuće, stana, dvorišta
* pranje veša, peglanje i šivenje
* popravka i renoviranje stana/kuće
* briga o kućnim ljubimcima
* briga o sopstvenoj maloletnoj deci
* briga o drugim licima u okviru domaćinstva (nesposobnim da se brinu o sebi)
* kupovina i usluge neophodni za funkcionisanje domaćinstva

Koristeći to kao predložak, istražila sam koliko danas u Srbiji koštaju usluge za najosnovnije aktivnosti koje jedna žena obavlja svakog dana – i dobila računicu koja uveliko prevazilazi onih 546 evra i recipročna je skoku cena uslovljenom inflacijom.

Sat kuvanja minimum 800 dinara

„Kod mene dolazi žena dva puta nedeljno po tri sata – utorkom i četvrtkom i naplaćuje mi 800 dinara po satu. Vikendom kuvam sama“, kaže nam Sandra, zaposlena mama iz Beograda čiji suprug često putuje, a ona je mahom sama sa dvoje male dece.

Uz ovu tarifu, kuvarica Sandri nedeljno naplaćuje 4.800 dinara, a mesečno 19.200. Ako to prevedemo u svakodnevicu prosečne žene u Srbiji, koja radnim danima kuva bar sat vremena dnevno, pa plus za vikend minimalo od četiri do šest (po dva-tri) sati – onda bi njeno kuvanje za mesec dana trebalo platiti oko 28.800 dinara.

Sat čišćenja kuće od 600 do 1.000 dinara

„To je neki minimum koji tražim da sredim kuću, idem jednom nedeljno kod porodice, a povremeno za istu cenu ispeglam veš“, kaže nam Nada, koja na ovaj način popunjava kućni budžet. Ima već ustaljenu maršrutu svakog dana, nekad očisti četiri stana nedeljno, a nekad i tri dnevno.

„Dolazi mi žena jednom nedeljno, ostaje četiri sata. Jednom mesečno uradi generalku i opere prozore“, kaže nam Vesna sa Vračara. Ona svojoj ženi daje 2.400 dinara nedeljno – za mesec dana 9.600, i to po najnižoj tarifi od 600 dinara na sat, a kad bi naplaćivala 1.000 na sat, što nije retkost u Beogradu, onda bi to bilo 16.000 mesečno.

Peglanje veša od 750 dinara

Iako većina žena plaća peglanje i pranje veša u okviru stavke pomoć i čišćenje kuće, našla sam u oglasima da peglanje – košulja, posteljine i svega, košta 750 na sat. Ako kažem da se na peglanje potroši dva sata nedeljno, to je 1.500 dinara puta četiri sedmice, jednako 6.000 dinara.

Čuvanje dece od 600 dinara na sat do 90.000 za ceo mesec

Vaspitanje dece jeste najteži i najodgovorniji posao na svetu i zaista nema cenu, ali činjenica je da usluge čuvanja mnogi roditelji u Srbiji ne mogu sebi da priušte.

Čuvanje dece kreće se od 600 ili 700 na sat – što u prevodu znači da bebisiterka može da zaradi za osam sati 4.800 dinara ako kod vas nije zaposlena full time. Naravno, postoje razni cenovnici za ovaj težak i odgovoran posao – od 1.800 dinara na dan, što to bi onda bilo 12.600 dinara nedeljno ili 50.400 mesečno. Jedna moja poznanica je u mogućnosti, pa za čuvanje dvoje dece mesečno iskešira 90.000 dinara. Dakle, od 50.400 do 90.000 mesečno vredi vaš angažman oko dece ako ih ne ispuštate iz vida svakog dana.

Domaći zadaci – gratis, al’ da se zna da je dvočas minimum 1.400 dinara

Iako većina dece završi sve u boravku, znamo svi da nekad roditelji uksaču, propituju, sede i uče s decom. Najjeftiniji dvočas bilo kog predmeta košta od 1.400 dinara. Al to gratis.
Dok sam radila ovaj tekst, našla sam podatak da privatni produženi boravak ili čuvanje dece posle nastave košta oko 30.000 mesečno.

Šetanje ljubimaca od 250 dinara za sat

Nažalost, kod nas i briga o ljubimcu na kraju padne na ženu. Ne uvek, ali često da. Ljudi koji šetaju psa uslužno naplaćuju od 250 do 300 dinara po saatu. To bi nedeljno bilo bar 2.100 dinara. Ukoliko psa ostavite u pansionu za pse, to će vas dnevno stajati 1.500 dinara.

I kada saberemo sve što smo imali, to je ukupno od minimum 96.300 do 130.000 dinara – dakle znatno više od prosečne plate u Srbiji koja je u julu 2023. iznosila 83.781 dinar.

A ta vrednost je ovde nevidljiva i metaforično i realno. Mislite o tome.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.