Od oktobra poskupljuje bukvalno sve: Vlada Srbije donela odluku koja će itekako uticati na vaš budžet Foto: Shutterstock
sreda, 06 septembar 2023 03:49

Od oktobra poskupljuje bukvalno sve: Vlada Srbije donela odluku koja će itekako uticati na vaš budžet

Vlada Srbije usvojila je povećanje akciza na gorivo za osam procenata koje će stupiti na snagu 1. oktobra. Ekonomisti najavljuju da će s većim cenama goriva poskupeti proizvodi i usluge - bukvalno sve, od špedicije i transporta do proizvoda na zelenim pijacama i u pekarama.

Zbog povećanja akciza na naftne derivate za osam odsto, od 1. oktobra litar dizela će, umesto 204 dinara koštati 210, a cena benzina će sa 189, porasti na 195 dinara, rekao je za agenciju Beta, Nebojša Atanacković, stručnjak za energetiku.

Akcize kao vrsta poreza, svakako utiču na formiranje maloprodajnih cena akciznih artikala, a naftni derivati su sastavni element za određivanje cene gotovo svih proizvoda i usluga.

Ekonomisti za Nova.rs ističu da će poskupljenje goriva koje nam predstoji od 1. oktobra, sa sobom povući i mnoga druga poskupljenja.

“S poskupljenjem goriva, prvo poskupljuju transportne usluge, to je ‘broj jedan’. Špedicija, transport, saobraćajne usluge, to je prvo na udaru kada govorimo o poskupljenju nafte i naftnih derivata. Cena goriva utiče i na formiranje cena proizvoda široke potrošnje, a naravno, može da se odrazi i na cene na zelenoj pijaci, jer i proizvođači koriste gorivo da prevezu svoju robu”, rekao je ekonomista Saša Đogović.

On je slikovito opisao da se s povećanjem cene goriva, stvara “domino efekat”, usled koga dolazi do poskupljenja svega.

“Ono što bi država trebalo da uradi je da smanji svoj zahvat u strukturi cene nafte, da ga ne poveća u punom obimu. Na taj način bi se smanjio ili potpuno stornirao taj domino efekat povećanja cena u drugim delatnostima. Tako bi se onda smanjio i inflatorni tok, odnosno inflatorne tenzije”, naveo je Đogović i dodao da se “protiv inflacije ne možemo boriti jednokratnim davanjem pomoći građanima”.

Njegov stav je da bi država, umesto jednokratne pomoći građanima, taj novac trebalo da usmeri u produktivne investicije i subevencije poljoprivredi, da bi se, kako je rekao, na realnim osnovama gradila kupovna moć stanovništva.

“Ovako imamo stalnu trku, građanima se daje novac, povećava se novčana masa u opticaju čime se se ide na povećanje tražnje, a povećanje tražnje, vodi povećanju inflatornih tokova”, istakao je Đogović.

Nikezić: Skuplje gorivo – povećava inflaciju

Ekonomista i potpredsednik SSP-a Dušan Nikezić, za Nova.rs takođe kaže da će zbog povećanja akciza za gorivo, u Srbiji poskupeti veliki broj proizvoda, te da sva ta poskupljenja vode ka povećanju inflacije.

„Veća akciza na gorivo će svakako izazvati dodatni rast cena u Srbiji, jer će se povećanje transportnih troškova ugraditi u povećanje cena velikog broja proizvoda. Ako znamo da nas na jesen očekuju i dodatna povećanja cena struje i gasa, koji će takođe uticati na rast cena, jasno je da će inflacija u Srbiji ostati jedna od najvećih u Evropi i svetu. Podsetiću vas da je godišnja infacija u Srbiji trenutno 12,5 odsto, dok je u ratom razorenoj Ukrajini 11,3, u evro zoni 5,3, u Rusiji 4,4, a u Americi samo 3,2 odsto. Upravo zato Stranka slobode i pravde već godinu i po dana insistira da se sprovedu konkretne mere za borbu protiv inflacije, koje uključuju zabranu štampanja novca, proveru strukture cena 100 osnovnih proizvoda, uvođenje poreza na ekstra profit i ulaganje u srpsku poljoprivredu i energetiku. Ova vlast očigledno nema ni znanja ni volje da ih sprovede i zato će građani u Srbiji sve teže živeti“, zaključio je Nikezić.

Osim povećanja akciza na gorivo, Vlada Srbije je u istom predlogu Zakona o akcizama usvojila povećanje akciza za duvanske prerađevine, alkoholna pića, kafu i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta, a zakon će biti na snazi već od 1. oktobra ove godine.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Čarobne reči kao što su molim, izvolite i hvala otvaraju sva vrata, međutim, postoji jedna reč još moćnija od prethodno ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.