Koje sve popuste penzioneri u Srbiji već imaju i bez najavljenih novih kartica? Foto: Shutterstock / Dziurek
ponedeljak, 20 februar 2023 06:50

Koje sve popuste penzioneri u Srbiji već imaju i bez najavljenih novih kartica?

Od 15. marta kreću prijave, a od 1. oktobra će moći i da se koriste nove penzionerske kartice, koje će najstarijim građanima omogućiti mnogobrojne popuste. Oni ih, međutim, i sada, bez najavljenih kartica, imaju u mnogim radnjama.

Koje će sve popusti penzioneri imati sa karticom “novije generacije” još nije poznato, jer, kako je rekao ministar finansija Siniša Mali, tek se kreće u kampanju u kojoj će pozvati što više kompanija u Srbiji da se priključe ovoj akciji.

Iako nije precizirao nijedno ime, Mali je rekao kako se već sigurno zna da će penzionerima popuste uz novu karticu omogućiti neki veliki trgovinski lanci.

U međuvremenu, država je pripremila vodič u kom će penzioneri dobiti više informacija o tome šta sve mogu sa penzionerskom karticom i čemu ona služi. U vodiču, koji će stići na kućne adrese najstarijih građana, država ih podseća da već od 2018. imaju penzionerske kartice sa kojima mogu da ostvare popuste, a da će nove koje se najavljuju od 1. oktobra biti “novija generacija”.

Međutim, penzioneri već sada imaju priliku da sa popustom pazare u najvećim trgovinskim lancima. Ti popusti su najčešće od 10 do 15 odsto na ceo iznos računa, u pojedinim manjim lancima i do 20 odsto, ali najčešće mogu da ih ostvare određenim danima u mesecu, pre svega onih dana kada je isplata penzija.

Osim marketa i pojedine prodavnice tehničke robe daju popuste za penzionere, u jednoj od najpoznatijih popust je do 20 odsto, a popuste nude i mnoge apoteke.

Popuste su penzioneri, najčešće kao članovi pojedinih udruženja, mogli da dobiju i na putovanja, pre svega u banje, a pogodnosti su se odnosile i na plaćanje u više rata.

Osim toga, pojedini frizeri u Beogradu imaju popuste od 10 odsto na usluge šišanja za penzionere, dok pojedini “drže” trajno nižu cenu za najstarije sugrađane.

Optičarske radnje na svojim sajtovima često nude penzionerske popuste, pre svega, za dioptrijske ramove i stakla.

Penzioneri imaju popust i do čak 50 odsto na cene ulaznica u pojedinim beogradskim muzejima.

Mobilni i kablovski operateri najstarijima ne nude popuste u određenom procentu, ali pojedini imaju pakete za starije građne u kojima omogućavaju besplatne razgovore, SMS poruke, i internet za korišćenje Vibera.

Pojedine beogradske opštine nude penzionerima termine za rekretaivno plivanje u spotskim centrima koji se nalaze na teritoriji njihove opštine. Naravno, mesta za prijavu su često ograničena, a penzioneri bi trebalo -svako na svojoj opštini – da provere šta od sličnih sadržaja mogu da koriste jeftinije ili besplatno.

U nastavku donosimo i pregled popusta po gradovima u Srbiji:

Šabac: Besplatan autobuski prevoz

Svi građani stariji od 65 godina, u Šapcu, imaju besplatan autobuski prevoz, na teritoriji grada.

Ova odluka, ne odnosi se samo na penzionere, već na sve osobe starije životne dobi, i jedina je olakšica koju, ovim ljudima, obezbeđuje grad Šabac.

U udruženju penizonera kažu za Danas da njihovi članovi mogu da ostvare olakšice, kada je reč o nabavci ogreva.

– Drvo i ugalj, svake sezone, mogu da kupe preko udruženja, na kredit, i da otplaćuju u ratama, dosta povoljnije i sigurnije. Primera radi, prošle godine mogli su da nabave metar drva po ceni od 6.900 dinara, dok su na pijaci, u tom trenutku, bila preko 10.000 dinara – objašnjava Jelena Kojić, v. d. predsednika Gradskog udruženja penizonera grada Šapca.

Napominje da članovi imaju olakšice i kada je reč o odlascima u banje.

– Penzionerima uplatimao odlazak u banju, a oni kasnije udruženju refundiraju taj iznos, u sedam mesečnih rata. Ugovore imamo sa svim banjama na teritoriji Srbije – kaže Kojić.

Novi Pazar: Penzionerski popust samo „na recku“

Magbula Ćosović, penzionerka bivšeg Tekstilnog kombinata „Raška“, jedini popust koristi u prodavnici u ulici u kojoj stanuje. Za kupovine u velikim marketima „ne stiže“. „Rasteže“ penziju od primanja do primanja.

– U prodavnici kupujem „na recku“. Kad primim penziju, platim i, opet, krenem iz početka. Dok u ovoj prodavnici izmirim dug, ne stižem, ustvari, ne ostaje mi toliko da mogu da kupujem u velikim marketima, koji daju popust penzionerima – priča ova penzionerka i kaže da je „pre nekoliko godina dobila neku karticu za popuste penzionerima, ali nikad je nije koristila, jer nije imala gde. Još je u celofanu“.

Najstariji stanovnici, u ovom gradu, nisu navikli da dobijaju popust na penzionerski ček. Jedina sigurna mesta, za kupovinu sa popustom. su prodajni objekti velikih trgovinskih lanaca „Idea“ i „Maxi“.

Obe kuće daju popust od 10 odsto na ukupan račun, a kupovina traje tri dana, u vreme isplate penzija.

Šefica jedinog marketa „Idea“ Mira Filipović ocenjuje da je njihova akcija naišla na dobar prijem kod penzionera.

– Naš popust od 10 odsto ne važi za proizvode koji su na akciji i za socijalni program, hleb, brašno, ulje, mleko – objašnjava Filipović.

Novopazarski penzioneri na povoljnije plaćanje, mogu da računaju u svojoj organizaciji: pozajmice, snabdevanje ogrevnim drvetom, jednodnevni izleti i boravci na moru.

Pozajmice, u skladu sa visinom penzije, vračaju se u ratama. To važi i za desetodnevne boravke na moru, na početku ili pri kraju letnje sezone. Drva za ogrev, malo su jeftinija nego kod prodavaca, i rok za njihovu otplatu je, uvek, isti, šest meseci. Jednodnevni izleti, do banja, jezera ili planina, organizuju se po simboličnim cenama.U svom udruženju, koriste niže cene muških frizera i osvežavajućih pića u kafeteriji.

Niški penzioneri već imaju popuste, ali samo u vreme isplate penzija

Penzioneri iz Niša već imaju pravo na popust u velikim trgovinama, ali samo u vreme isplate penzija, kaže predsednik niškog Udruženja penzionera Vlastimir Gocić.

“Velike trgovine već imaju popuste od 10. do 12. mesecu, kada se primaju penzije. Pošto je reč o kratkom roku, prate ih velike gužve, a penzionerima se tada često prodaje roba koja je pred istekom roka”, kaže Gocić.

On kaže da niški penzioneri od prošle godine, po odluci Grada, imaju i pravo na besplatan gradski prevoz, ali ako su stariji od 75 godina.

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje upravo je raspisao konkurs za besplatnu banjsku rehabilitaciju i svi zainteresovani mogu da se prijave do 2. marta.

Penzioneri iz Niša imaju pravo da konkurišu za Institut za lečenje i rehabilitaciju u Niškoj Banji, Bolnicu za plućne bolesti u Sokobanji, “Banjicu” u Sokobanji, “Gejzer” u Sijarinskoj Banji, kao i za specijalne bolnice u Lukovskoj, Prolom, Bujanovačkoj i Vranjskoj Banji.

“Bolje bi bilo da prioritet za besplatno banjsko lečenje budu penzioneri koji su teško bolesni i kojima je ugrožen život u nekom kraćem roku, a ne da to pravo imaju svi ukoliko su im primanja ispod nekog limita, a da im takvo lečenje nije potrebno”, kaže Gocić.

Majdanpek: Lokalne prodavnice i prevoz

Retki su oni penzioneri koji ne moraju da vode računa o svakom dinaru, pa svaki popust ili pogodnost namenjena najstarijima dobro dođe.

– Pratimo akcije u našim trgovinama, posebno kada se radi o mesu i onda kupujemo po akcijskim cenama – rekoše nam dve penzionerke koje smo zatekli u marketu domaćeg trgovinskog lanca.

Porodična kompanija „Tekijanka“ osim redovnih akcija za meso, voće, povrće, hemiju penzionerima koji imaju Senior T karticu omogućava da u dane isplate penzije iskoriste popust od 10 odsto.

– U prodavnicama ove kompanije sa 10 odsto popusta kupujemo 10. i 11. u mesecu, kao i 25. i 26. – kaže nam Slavka Kesegić, predsednica jednog od penziuonerskih udruženja u majdanpečkoj opštini.

– Mi za svoje članove omogućavamo i kupovinu namirnica, najčešće je to meso, sa plaćanjem u tri mesečne rate, kao i ogrevnog drveta koje se isplaćuje u deset mesečnih rata. Pokušaćemo da ove godine, s obzirom na porast cene, dogovorimo isplatu na 12 mesečnih rata, kako bi i na taj način rasporedili nemali troškak načih članova – rekla nam je Slavka Kesegić.

Penzioneri majdanpečke opštine imaju pravo na besplatan prevoz na teritoriji opštine autobusima „Bortravela“, a da bi ostvarili to pravo moraju da imaju legitimaciju koja se preuzima na biletarnici autobuske stanice u Majdanpeku.

Pravo na nižu cenu karte penzioneri imaju i kod autobuskog prevoznika ARRIVA Litas koji ima najveći broj autobuskih polazaka prema Beogradu iz oba gradska naselja majdanpečke opštine: Majdanpeka i Donjeg Milanovca.

Zaječar: Nekoliko povlastica

Kako za Danas kaže Mirko Bogosavljević, predsednik udružrnje penzionera u Zaječaru, oni imaju nekoliko povlastica.

„To se pre svega odnosi na beplatan autobuski prevoz, zatim niže cene ribe i mesa u nekim prodavnicama, kao i niske cene uglja i drveta na više rata“, kazao je on.

Bogosavljević dodaje da se očekuju još neki benefiti za penzionere, a sve to u dogovoru sa lokalnom samoupravom.

Kragujevac: Besplatan prevoz za sve starije od 65 godina

Sve osobe starije od 65 godina koje žive na teritoriji Grada Kragujevca imaju potpuno besplatan gradski prevoz.

– Grad svake godine za ovu uslugu iz svog budžeta izdvaja 715 miliona dinara za đake i više od 16.800 penzionera, ističe doktorka Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu u Skupštini grada Kragujevca.

Penzioneri benefiti KG

Ona takođe podseća da preko skupštine grada, Udruženja penzionera, Gerontološkog centra, Crvenog krsta i Centra za razvoj usluga socijalne zaštite „Knjeginja Ljubica” i Doma zdravlja penzioneri u Kragujevcu imaju benefite tipa: usluge u Dnevnom boravku za starija lica, Kutak za kvalitetnije starenje, pomoć u kući geronto domaćica i prihvatilište za starije osobe.

Takođe u saradnji sa Domom zdravlja Kragujevac Udruženje penzionera osobama starijim od 65 godina omogućena je zdravstvena nega koja podrazumeva: kontrolu vitalnih funkcija i zdravstvenog stanja, davanje terapija, obradu i previjanje rana, kontrolne preglede i savetovanje hroničnih bolesnika.

– Na području grada Kragujevca nema firmi i lokalnih trgovina koji daju poseban popust za penzionere. Očekujemo da će u budućnosti i kod nas biti penzionerskih kartica ali za sada, ta ideja ovde još nije zaživela, kaže za Danas Ratko Tomašević, predsednik kragujevačkog Udruženja penzionera, dodajući jedino da veći, ali ne lokalni trgovnski lanci, kao svuda u Srbiji, pa tako i u Kragujevcu imaju svoje standardne dane – najčešće 10. ili 11. u mesecu kada penzioneri imaju 10 posto popusta na kupovinu.

Ipak, kako smo saznali kragujevački trgovinski lanac „Trnava promet” daje popust od 3 posto penzionerima koju robu plaćaju čekovima. Popust važi svakoga dana ali se ne važi za artikle: brašno, ulje, šećer, mleko, jogurt, banane, cigarete, pivo, novine, elektronske dopune kao i za robu koja je već na akciji.

Penzionerske kartice u Zrenjaninu deljene još 2018. godine

Na području Srednjobanatskog okruga ima 43.000 penzionera ali koliko jih poseduje penzionerske karzoce, koje omogućavaju popuste, nije poznato.

Penzionerske kartice, lični dokument koji zamenjuje penzione čekove, počele su da se dele pre pet godina.

Njih je u martu 2018. dobilo prvih 60 penzionera u Zrenjaninu. Od tada do danas nisu se svi penzioneri javljali da preuzmu penzionerske kartice u zrenjaninskoj Filijali Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, pa na pitanje šta očekuju od najavljene akcije novih popusta mnogi ne znaju o čemu je reč.

Zrenjaninka Olivera P. koja je u penziji devet godina, kaže da trgovinski lanci i mnoge prodavnice u zrenjaninu već imaju popuste.

„Banke daju neke kratkoročne kredite penzionerima ali nisu baš široke ruke, dok prodavnice daje na dan penzije popust. Dobro dođe, u svakom slučaju“, objašnjava zrenjaninska penzionerka.

Nevezano za najavljenu novu akciju sa popustima za najstarije građane, u Zrenjaninu je gradski autobuski prevoz za starije od 65 godina besplatan. Potrebno je samo da stariji Zrenjaninci dostave prevozniku dokumentaciju da su penzioneri i plate izradu kartice za prevoz.

Od ostalih popusta, penzioneri imaju popuste za korišćenje sportskih obbjekata i bazena u JU „Sportski objekti“ u Zrenjaninu, popuste za pozorište, besplatno članstvo u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“, popuste od 10 odsto kod apoteka i isto toliko kod optičara a neke prodavnice tehničke robe penzionerima daju popuste od 20 odsto.

U jednog od mesnih penzionerskih udruženju rekli su za Danas da su čuli za novu akciju sa popustima, koje država organizuje, ali da će sačekati da vide o čemu se radi.

„Mi za svoje članove orh+ganizujemo nabavku ogreva na rate, nabavku zimnice, dleimo brašno u našim akcijama i osnovne životne namirnice. Organizuje druženja i slavlja, vrlo smo aktivni“, objansio je predsednik Udtuženja penzionera MZ „Dositej Obradović“ Ahmo Peljto.

Užice: Penzioneri se već raspituju za najavljene kartice

Najavljenu penzionerski karticu sa popustima, penzioneri u Užicu pozdavljaju i za nju se već raspituju.

„Naši članovi su nestrpjivi i već se raspituju o tome gde će i kolike popuste imati. Bez obzira koliki će biti popusti, biće nam to zauvar“, kaže za Danas Dragica Stefanović, predsednica Udruženja penzionera Užica.

Penzioneri u Užicu, dodaje, već imaju popuste u pojedinim trgovinskim centrima i prodavnicama prehrambene robe, na osnovu kartice Fonda PIO, ali kaže da ne zna koliki je iznos tih popusta.

Ranije su užički penzioneri imali popuste u gradskom javnom prevozu, ali tu povlasticu trenutno nemaju svi. Prema odluci Skupštine grada, pravo na besplatan gradski javni prevoz imaju penzoneri čije su penzije manje od 25.000 dinara.

„Naši članovi traže da popuste imaju svi penzioneri, kako je to bilo ranije, ali u gradskoj upravi kažu da za to nema para u budžetu“, dodala je Stefanović.

Iako im se nude besplatne ulaznice za predstave Narodnog pozorišta i popusti na članarinu u Narodnoj biblioteci u Užicu, naša sagovornica navodi da „penzioneri nisu baš zainterovani za te pogodnosti“.

Užičko udruženja penzionera, kako dodaje, nema para da nabavi ugalj, a država bi, kako kaže, „trebao da obezbedi i mnogo veće količine drveta za ogrev“.

„Tražili smo 500 kubnih metara, a kako nam je rečeno u Šumskom gazdinstvu, ne verujem da ćemo dobiti ni 300 kubika“, kazala je za Danas Dragica Stefanović.

Vranje: Skromni popusti za penzionere

Pored redovnih mesečnih popusta uz penzioni ček u hiper marketima na jugu Srbije penzioneri u sedam opština Pčinjskog okruga ne mogu se pohvaliti značajnijim popustima.

Saobraćjni prevoznik Kavim – Jedinstvo penzionerima odobrava popust na lokalnim i međugradskim linijama od 20 procenata.

Na osnovu odluke Fonda PIO penzioneri koji ispunjavaju uslove moći će da koriste desetodnevni besplatni odmor u Bujanovačkoj banji.

Subotica: Popusti u javnim ustanovama, marketima, apotekama…

Penzioneri u Subotici imaju popuste na određene usluge javnih preduzeća i ustanova.

Tako za mesečnu kartu gradskog prevoza za neograničeni broj putovanja, penzioneri i osobe starije od 65 godina treba da izdvoje 1.404 dinara, umesto 3.564 dinara, koliko košta mesečna karta za radnike i građane.

Takođe, popuste imaju i prilikom korišćenja Sportsko-rekreativniog centra “Prozivka” i Otvorenog bazena “Dudova šuma”, gde plaćaju ulaznicu po ceni od 150 dinara, umesto 250 dinara, koliko košta za odrasle, kao i prilikom posete Zoološkom vrtu Palić, gde ulaz plaćaju 300 dinara, umesto 400 dinara, koliko košta pojedinačna karta.

Popuste na ulaznice imaju i u brojim ustanovama kulture, pa tako kartu u Narodnom pozorištu Subotica plaćaju 350 dinara, u Pozorištu “Kostolanji Deže” 300 dinara, u Savremenoj galeriji Subotica 50 dinara, dok im je ulaz u Gradski muzej Subotica besplatan, a na penzionerski popust mogu da računaju i prilikom učlanjivanja u Gradsku biblioteku Subotica.

Osim toga, brojni trgovinski lanci, kako veliki, tako i mali, lokalni, svakog meseca organizuju akcije kada penzioneri mogu da računaju na popuste za kupovinu, a takođe se ovakve akcije neretko organizuju i u prodavnicama bele tehnike.

Uz “kartice poverenja” penzioneri ostvaruju popuste i u pojedinim apotekama, dok preko gradskih penzionerskih udruženja imaju pogodnosti prilikom kupovine ogreva, zimnice, lekova i drugih potrepština.

Novi Sad: Jednokratne pomoći i popusti

Grad Novi Sad jednom godišnje korisnicima penzija na ivici siromaštva dodeljuje jednokratnu materijalnu pomoć. Prošle godine novosadski parlament je izgasao da to bude iznos od 5.000 dinara.

Najugroženiji penzioneri imaju pravo na popust na račune za pojedine stavke u okviru objedinjene naplate, kao što su grejanje, voda, kanalizacija i odnošenje smeća u iznosu na 50 odsto. Udruženje penzionera svake godine deli i solidarne pakete za ugrožene.

Oko 400 novosadskih penzionera svake godine dobije priliku da se odmara i rehabilituje u domaćim banjama. U pitanju je sedmodnevni besplatan boravak. Na besplatan oporavak i rehabilitaciju imaju pravo penzioneri čije penzije ne prelaze 38.885,37 dinara i korisnici starosnih, invalidskih i porodičnih penzija.

Javno gradsko saobraćajno preduzeće “Novi Sad” za starije od 65 godina izrađuje godišnje besplatne karte, plaća se samo ažuriranje svake godine, što košta 375 dinara. Penzioneri imaju popuste i do 50 odsto na sve ulaznice na Spensu, odnosno bazene koje najčešće koriste.

Srpsko narodno pozorište za penzionere obezbeđuje popust na karte do 50 odsto. Pojedini bioskopi imaju senior kartice sa kojima se ostvaruje popust na projekcije od 20 do 50 odsto. Popusti u knjižarama na penzionerske kartice su do 20 odsto.

Većina velikih trgovinskih lanaca, kao i prodavnice tehnike daju penzionerske popuste oko 20 odsto. Slična sniženja su i u drogerijama, dok u raznim privatnim klinikama, najčešće pregledi, za penzionere mogu biti jeftiniji i do 50 odsto.

Izvor: danas.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Prevare su u porastu. Prema Federalnoj trgovinskoj komisiji (FTC), ljudi su izgubili 10 milijardi dolara zbog prevara u ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.