Vasa Simić Vasa Simić

U selu Bukvik kraj Brčkog 26. avgusta 1912. godine rođen je Vasa Simić, rvač i trener. Još kao dečak došao je u Sombor, izučio četkarski zanat i za to vreme ušao i u tajne rvanja.

Najznačajniji sportski uspeh je osvajanje drugog mesta na državnom prvenstvu 1936. godine kada je i debitovao u državnoj reprezentaciji u susretu sa Grčkom.

Posle Drugog svetskog rata posvetio se trenerskom poslu. U prvoj posleratnoj generaciji najsvetlija imena su Stevan Horvat, Stipan Dora, braća Iso i Stevan Basarić, Jožef Harangozo i drugi. Svima je Simić dao osnovu iz rvanja, a zatim, mudro procenjujući realnost, Horvata i Doru poslao u Suboticu, u bolje organizovanu sredinu gde im je perspektiva za razvoj bila mnogo veća. Odužili su mu se na najbolji način. Horvat je postao dvostruki prvak sveta i jedan od najboljih rvača u Jugoslaviji svih vremena. Dora je bio olimpijac.

O Vasi Simiću na svoj način govore i priznanja: Srebrni orden FILA, Oktobarska nagrada Sombora, Zlatna plaketa Saveza rvačkih sportova Jugoslavije, Spartakova nagrada. Umro je 1998. godine.

Autor: Dušan Kolundžija

Kutak za roditelje

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti