Nikola Konjović Nikola Konjović

7. novembra 1869. godine u Staparu je rođen Nikola Konjović. Ne zna se kada je i kako naučio da igra šah, ali ga je jako zavoleo i postao njegov veliki propagator i vredni radnik.

Osnivač je prve šahovske rubrike na srpskom jeziku u listu „Javor“ 1889. godine i bio naš prvi dopisni šahista.

Sudelovao je na prvom velikom dopisnom turniru Mađarske od 1893. do 1897. godine i među 19 igrača zauzeo sedmo mesto. Za vreme službovanja u Zagrebu prvi je uveo stalnu šahovsku rubriku u tamošnjoj štampi.

Rano je shvatio važnost uvođenja jedinstvene šahovske terminologije, prvi je pokušao da organizuje prvenstvo Hrvatske, uveo je turnirski šah sa šahovskim satovima i pokrenuo ideju o izdavanju stručnog šahovskog časopisa.

Prvi je prokrčio put ozbiljnom igranju u moru kafanskog igranja. U predratnom Jugoslovernskom šahovskom savezu Konjović je dugo bio podpredsednik. Kada je penzionisan vratio se u Sombor gde je izabran za predsednika tamošnjih šahista.

Osvaja prvenstvo Sombora 1932. godine. Njegovom zaslugom su u Somboru gostovali svetski prvaci Lasker i Ajlehin.

Umro je 22. maja 1950. godine u Subotici.

Autor: Dušan Kolundžija

Lifestyle

Ako želite da proverite koliko ste pametni, predstavljamo vam zagonetku za koju mnogi tvrde da je najteža na svetu. Pro...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.