U Somboru na putu ostvarenja davnašnjeg sna o evropskom Holivudu U Somboru na putu ostvarenja davnašnjeg sna o evropskom Holivudu
sreda, 28 decembar 2022 15:39

U Somboru na putu ostvarenja davnašnjeg sna o evropskom Holivudu

Još u sam osvit „sedme umetnosti“, dok su se gledaoci u zadimlјenim pariskim restoranima, za tu priliku pretvorenim u projekcione sale, prestrašeno bacali pod stolove u „sudaru“ sa vozom braće Limijer koji ulazi u stanicu, na severozapadu današnje Srbije dva čoveka, Aleksandar Lifka u Subotici i Ernest Bošnjak u Somboru su sanjali o tome da i sami prokrče sebi put u svet mašte ispisan celuloidnom trakom.

Bošnjakovi snovi su išli i dalјe od toga, sve do uloge njegovog rodnog grada kao nove fabrike snova, kao evropskog Holivuda.

Nјegove snove i ostvarenje filmskog studija „Boer film“, nestalo je u ratnim i poratnim burama prve polovine 20. veka, ali filmovi su se snimali i snimaju u gradu, nesuđenom novom Holivudu. Od kultnih „Skuplјača perja“, preko „Državanja za vazduh“, do najnovije „Dare iz Jasenovca“, uz niz televizijskih serija, Sombor je oduvek predstavlјao savršenu scenografiju za filmsku industriju, što je nekad prepoznavano više, a nekada ni malo. Želeći da ova generacija Somboraca ne ostane (ponovo) van tokova filmske industrije, grad Sombor polako privodi kraju učešće u realizaciji projekta „Uloga kreativnih industrija u novoj urbanoj privredi u Dunavskom regionu - SINEMA (Creative industries for new urban econimies in the Danube region – CINEMA)

Kao jedna od poslednjih aktivnosti na projektu, upravo u Somboru održan je okrugli sto „Otvoreni dijalog u okviru kreativnih industrija”, kojem je cilј bio da okupi predstavnike javnog, privatnog i civilnog sektora koji su aktivni na polјu kreativnih industrija u Gradu Somboru kako bi im se predstavio nacrt lokalnog Akcionog plana za podršku kreativnim industrijama.

Prisutnima je predstavlјen i celokupan projekat SINEMA i njegovi rezultati. Projektni konzorcijum ovog projekta čine 22 partnera i to lokalnih samouprava, privrednih komora, organizacija civilnog sektora i obrazovnih institucija iz Nemačke, Austrije, Slovenije, Slovačke, Srbije, Rumunije, Bugarske i Moldavije. Iz Srbije zastuplјeni su Sombor i Regionalna razvojna agencija Bačka kao punopravni partneri i Grad Novi Sad kao pridruženi partner. Ukupno trajanje ovog projekta je 30 meseci, od 1. jula 2020. do kraja ove godine, pri čemu je ukupna vrednost projekta iznosila 2.249.000 evra, čemu je doprinelo i učešće buyeta somborske lokalne samouprave sa 73.500 evra.

Snimaće se „Antitalenti”
Projekat Raše Bukvića „Antitalenti“ podržan je na konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih debitantskih igranih filmova Filmskog centra Srbije za 2022. godinu. Ideja je već osvojila glavnu nagradu „The Chainshaw Europe Award“ na koprodukcionom marketu „Transilvania Pitch Stop“ u okviru 20. Međunarodnog filmskog festivala Transilvanija a bio je selektovan i u kategoriji „Plus Minus One“ koprodukcionog marketa „Sofia Meetings“ u okviru 25. Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji, na međunarodnom koprodukcionom forumu „Kids Kino Industry“ u okviru festivala u Varšavi 2021. kao i na međunarodnoj platformi u Malmeu u Švedskoj ove godine.
Priča reditelјa i scenariste Radivoja Raše Bukvića, sa koscenaristima Vukom Ršumovićem i Igorom Latinovićem, bi trebala da bude snimlјena kao koprodukcija Srbije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Francuske.

O valorizaciji i stvarnim dometima ovakvih projekata svedočiće vreme pred nama, a do tada Somborci želјno iščekuju rezultat letos najavlјenog novog filma svog sugrađanina, Radivoja Raše Bukvića, koji se kao glumac proslavio ne samo u Parizu, već i u onom pravom Holivudu. Naime, Bukvić je svojevremeno, sa producentkinjom Jovanom Jovičić, ali ovaj put i u ulozi scenariste i režisera, obelodanio nameru da upravo u svom rodnom gradu realizuje snimanje nagrađivanog projekta „Antitalenti“.

U pitanju je prvi dugometražni igrani film Raše Bukvića, čije snimanje bi trebalo da se realizuje na različitim lokacijama u samom Somboru, kao drama sa elementima mjuzikla nadahnuta istinitim događajem koji se odigrao 1993. godine u ovom gradu. Radnja filma se vrti oko matematičkog genija, stidlјivog četrnaestogodišnjeg dečaka, koji se u osvit ratova devedesetih uklјučuje u trgovinu oružjem kako bi kupio bas gitaru, a sve sa nadom da će se, kao u muzičara školskog benda, u njega zalјubiti najlepša devojčica u školi.

Izvor: dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnogi ćе sе za prеdstojеćе praznikе uputiti van granica Srbijе, a ukoliko planiratе da putujеtе, važno jе da provеritе d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.