sreda, 13 jul 2022 07:41

U tem Somboru srpski je na umoru

Ako neki od malobrojnih stranih gostiju prođe glavnom ulicom Sombora – Kralja Petra Prvog – neće imati utisak da se nalazi u Srbiji. Više od 90 odsto naziva prodavnica ispisano je na stranim jezicima. Evo primera koji se mogu videti duž samo stotinak metara pomenute ulice: „Legend World Wide”, „Opposite”, „Avanguardia”, „LaCity”, „Battery Shop”, „Bonatti”, „Mozzart Bet”, „Extreme Intimo”, „Exterra Schouter”. Među njima se uočavaju samo dva razumljiva naziva: „Apoteka” i „Menjačnica”. Ako prošetate pored izloga knjižare u susednoj ulici, pogledajte koje se knjige nude kupcima. Videćete niz dela stranih i domaćih autora koja su štampana latinicom, a u samoj knjižari retko ćete naći dela naših klasika i savremenika objavljena na ćirilici. U samoposlugama i u somborskoj pošti kupcima se nudi niz knjiga drugorazrednih stranih autora (mahom Nore Roberts, koja je za 40 godina napisala više od 225 ljubavnih romana), štampanih latinicom.

Ovdašnji živalj i sam grad naglo gube svoj identitet i mnogu su Somborci nezadovoljni ovim udarom na srpski jezik, a stanje je slično i u drugim našim gradovima. Kako sprečiti ovu najezdu na naš jezik?

Predlažem da se svakoj prodavnici ostavi pravo izbora naziva. Ako se vlasnik odluči za strani, tretiraće se kao „strana firma” i za to bi trebalo da plaća dodatni mesečni porez u iznosu od 50 do 200 evra u dinarskoj protivvrednosti, zavisno od veličine poslovnog objekta. Oni vlasnici koji izaberu naziv na srpskom jeziku oslobađaju se tog izdatka. Zakon o navedenom porezu trebalo bi da donese odgovarajuće državno telo, a sav ovako prikupljen novac išao bi u fond namenjen publikovanju knjiga domaćih i međunarodnih klasika koje bi se u 75 procenata štampale ćirilicom. Neke od ovih knjiga trebalo bi besplatno deliti đacima.

Cilj ovog mog predloga je negovanje srpskog jezika.

izvor:politika.rs

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.