četvrtak, 03 mart 2022 08:12

Na somborskim stovarištima dovoljno ogreva, cene porasle

Tragom vesti da je došlo do nestašice ogreva na stovarištima, u Somboru i okolini i da je ona dostigla dramatične razmere, proveravali smo situaciju na terenu.

U Gradskom udruženju penzionera u Somboru kažu da je već ove godine drastično skočila cena ogreva. U septembru prošle godine je bilo 6.500 dinara, a sada je 8.500 dinara po kubnom metru ogrevnog drveta.

"Običaj je da mi u januaru već potpišemo ugovore sa dobavljačima, međutim, ove godine ni oni nisu mogli dati ponude pošto ne znaju koju cenu da ponude. Mi dajemo ogrev na otplatu od 10 meseci. Praktično bi oni u januaru trebali da znaju koja će cena biti važeća u oktobru", objašnjava Irena Živanović, predsednica Gradskog udruženja penzionera Sombor.

"Ja se nadam da neće biti u novembru mesecu rata određena, koliko će biti ogrevno drvo na bazi kubnog metra. Da će to biti ovih dana, tako da ćemo mi to ipak korigovati", kaže Ljiljana Šokčić, blagajnica Gradskog udruženja penzionera Sombor.

Na stovarištu u Somboru ogreva ima dovoljno za ovu grejnu sezonu. Cena ogrevnog drveta je 8.500 dinara sa kompletnom uslugom cepanja i prevoza, dok je cena peleta klase A1 39.000 dinara. Kažu, posla ima, ljudi se plaše da će doći do nestašice, sindikati traže ponude, a još uvek nije formirana cena. Trenutno je najveći problem nabavka.

"Dole je sneg, teže se spremaju drva, nestašica je velika. Šumska se još nije oglasila sa količinama i cenama. Mislim da će ovo biti jedna od najtežih godina što se tiče nabavke ogreva, generalno što se tiče i drva i svega ostalog. Pelet, konkretno ja koji radim, on je iz Ukrajine. Zbog novonastale situacije imamo ovo na stanju što imam i pitanje šta će biti za neku buduću saradnju", navodi Ivica Serenenčeš, vlasnik stovarišta ogreva u Somboru.

Na drugim stovarištima je situacija slična, drva ima za ovu sezonu, ukoliko ne dođe do naglog skoka potražnje. "Vojvodinašume" ogrevno drvo nude po ceni od 1.900 dinara za topolu do 4.800 dinara za hrast i cer, dok se prevoz dodatno naplaćuje, u zavisnosti od kilometraže.

izvor:rts.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Vlakna su veoma važna za redovnu defekaciju, a jedan od najboljih načina da se vlakna unose u organizam je putem hrane. ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.