Projekat škole za osnovno i srednje obrazovanje „Vuk Karadžić” i „Planete” Projekat škole za osnovno i srednje obrazovanje „Vuk Karadžić” i „Planete”
sreda, 26 avgust 2020 07:23

Projekat škole za osnovno i srednje obrazovanje „Vuk Karadžić” i „Planete”

Jedan od najboljih pokazatelja humanosti jednog društva je svakako odnos prema onima koji imaju manje sreće u životu i koji se susreću sa brojnim problemima, bili oni fizičke ili psihičke prirode.

Upravo zbog toga je rad somborske Škole za osnovno i srednje obrazovanje sa domom „Vuk Karadžić“ važan ne samo za prostor zapadne Bačke, već i za celu zemlju, pa svaki projekat koji se realizuje u ovoj ustanovi s puno prava zavređuje pažnju i šire javnosti.

Tako je i na pozitivne reakcije naišla i vest da je u Dnevnom boravku za decu, mlade i odrasle ometene u razvoju koji svoj rad realizuje u ŠOSO sa domom „Vuk Karadžić” nedavno održana prva radionica u okviru projekta „Košnica - cirkularna ekonomija kao model preduzetništva mladih“. Tokom radionice korisnici programa, zajedno sa edukatorima, izrađivali su sedalice za stolice od starih pamučnih majica, ukrasne kutije od starih novina i kartona, i pripreman je materijal za izradu torbi i kecelja od teksasa.

Kako projekat ima i element preduzetništva, svi izrađeni predmeti se prodaju. Prikupljeni novac koristi se za kupovinu sredstva za rad „Košnice” i unapređenje slobodnog vremena korisnika Boravka. Koordinatorke projekta su Ena Stojković i Radmila Jokić.

Tokom projekta, sem eko-kreativnih radionica, nastaviće se i sa uređenjem prostorija socijalnog preduzeća „Košnica” kroz nekoliko volonterskih radnih akcija i opremanje sa sredstvima za rad kao što su mašine, stolice, stolovi....Ovaj prostor biće namenjen za rad preduzeća, ali i za aktivnosti slobodnog vremena kao što su raznovrsne radionice, večeri društvenih igara i druženja. Ceo projekat sprovodi Centar za razvoj obrazovanja „Planeta” i somborska ŠOSO sa domom „Vuk Karadžić”, a podržao ga je Grad Sombor u sklopu konkursa za finansiranje programa udruženja u oblasti socijalne i zdravstveno zaštite.

Ova aktivnost, zapravo, predstavlja nastavak jednogodišnjeg istoimenog projekta koja je pokrenula „Planeta”, a podržali Ambasadori održivog razvoja i životne sredine kroz ENV.NET projekat kao subgrant za Centar za razvoj obrazovanja „Planeta”. Do sada su u sklopu projekta održane kreativno-edukativne radionice u svim somborskom osnovnim i srednjim školama, ali školama u Sivcu ( opština Kula) i Karavukovu (opština Odžaci), pri čemu je kroz radionice prošlo preko 300 dece i mladih, zajedno sa njihovim nastavnicima. Radionicama je prethodilo prikupljanje reciklažnog materijala - starog tekstila, dok su izrađeni upotrebni predmeti plasirani na prodajnim izložbama kao što su Međunarodni sajam cveća u Somboru, sastanak ekoloških koordinatora programa Eko-škola na Zlatiboru, u Pokrajinskoj vladi u Novom Sadu i sličnim manifestacijama.

Izvor: Dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Pogledajte da li se vaš horoskopski znak našao na ovoj zanimljivoj listi Kada se govori o atributima horoskopskih znako...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.