Na jesen i staza od Tromeđe do Apatinskog puta Na jesen i staza od Tromeđe do Apatinskog puta
nedelja, 02 avgust 2020 08:54

Na jesen i staza od Tromeđe do Apatinskog puta

U Somboru je postojala ideja o „Somboru na vodi“ još pre dve decenije kojom bi se stvorili sadržaji na Velikom Bačkom Kanalu i njegovoj Tromeđi (ukrštanju sa kanalima DTD).

Realizacija ove ideje je ipak morala da čeka godinama, da bi nedavno Tromeđa kao atraktivno i omiljeno izletište bila delimično uređena, a kako najavljuju iz varoških vlasti s jeseni bi, zahvaljujući projektu participativnog budžetiranja, trebala da nikne i staza koja bi spojila ovo izletište sa Apatinskim putem.

Ovaj projekat nije i jedini koji se ostvaruje zahvaljujući neposrednom učešću građana u „krojenju“ gradskog budžeta, poduhvat koji je Sombor započeo 2015. godine, čime se svrstao među prvih deset lokalnih samouprava koje su sprovele proces Participativnog budžetiranja. Tada su u okviru dva ciklusa anketiranja najpre prikupljeni idejni predlozi građana, a zatim i izglasan predlog za izgradnju platoa ispred Mesne zajednice „Stanišić“ u istoimenom selu. Naredne, 2016. godine nastavljeno je anketiranje građana kada je prva na listi predloga bila izgradnja izletišta na „Tromeđi“, dok je 2017. godine pobedio predlog za renoviranje objekta predškolske ustanove u Kljajićevu. U okviru programa Participativnog budžetiranja 2018. godine, građani su sa 2.235 glasova podržali predlog „Izgradnja šetališta i osvetljenja uz kanal (od restorana „Slon“ do kupališta na Tromeđi)“. Pomenuto šetalište do danas nije izgrađeno zbog neuspešne javne nabavke jer ponuđač nije podneo ispravnu dokumentaciju, pa je kompletan proces realizacije projekta pomeren.

Konačno, prema informacijama iz Gradske uprave, projekat za izgradnju šetališta i osvetljenja uz kanal od restorana „Slon“ do kupališta na „Tromeđi“ je završen početkom ove godine i trenutno se priprema dokumentacija za raspisivanje javne nabavke za izvođenje radova. Ako ne bude nepredviđenih okolnosti prilikom sprovođenja postupka javne nabavke, radovi bi trebali da počnu na jesen, a plan je da pomenuta staza bude gotova najkasnije na proleće 2021.godine.

Član Gradskog veća za oblast finansija i privrede i predsednik Radne grupe za za realizaciju Akcionog plana za uključivanje građana u proces donošenja odluka o trošenju sredstava prikupljenih na osnovu poreza na imovinu Sava Dojić je podsetio da je prošle godine spreveden postupak participativnog budžetiranja i među učenicima somborskih srednjih škola, te da je na osnovu rezultata njihovog glasanja sprovedena i završena javna nabavka. Izabrani su ponuđači za robu i usluge, pa će Gimnazija „Veljko Petrović“ dobiti projektor, mobilnu tablu i dva lap topa, Srednja ekonomska škola 15 klima uređaja sa ugradnjom, Srednja poljoprivredno prehrambena škola 15 metalnih ormana za garderobu i obuću, a u Srednjoj medicinskoj školi i u Srednjoj školi „Sveti Sava“ se radi na obnovi toaleta. Kako se u proces participativnog budžetiranja iz godine u godinu uključuje sve više građanja, koji na ovaj način odlučuju gde će se utrošiti njihov novac iz budžeta, i ove godine će biti sproveden postupak „Participativnog budžetiranja“, najavili su iz somborske Županije, odnosno sedišta ovdašnje Gradske uprave.

Rekonstruiše se kuglana u Kljajićevu
Prethodne godine građani su sa 1.583 glasova odlučili da podrže projekat „Uređenje objekta rekreativnog centra u Kljajićevu“ odnosno uređenja tamošnje kuglane. Prema rečima Save Dojića, zaduženog za varoške finansije i sam projekat, radovi na rekonstrukciji Kuglane u Kljajićevu su počeli protekle sedmice a rok za završetak je 40 dana. Izvode se limarski radovi i zamenjuju se ulazna vrata u kuglanu.

Izvor: Dnevnik

Kutak za roditelje

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti