petak, 11 oktobar 2024 08:25

Eksponati iz Sombora na izložbi Muzeja Jugoslavije „Čuvajte (mi) Jugoslaviju“

Povodom 90 godina od ubistva kralja Aleksandra I Karađorđevića, Muzej Jugoslavije je 9. oktobra 2024. godine upriličio izložbu pod nazivom „Čuvajte (mi) Jugoslaviju“. Izložba je organizovana pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije a na inicijativu Ministarstva kulture.

Kralj je ubijen u atentatu 9. oktobra 1934. u Marseju, zajedno sa francuskim ministrom inostranih poslova Lujom Bartuom, tokom posete Francuskoj u koju je otputovao da bi učvrstio odbrambeni savez protiv nacističke Njemačke.
Izložbu je otvorio predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević a brojnoj publici i zvanicama obratio se i ministar kulture Nikola Selaković. Otvaranju izložbe prisustvovali su ministri u Vladi Srbije, princ Aleksandar Karađorđević, predsednik Narodne skupštine i ministri Republike Srpske.

Autori izložbe su kustosi Muzeja Jugoslavije Veselinka Kastratović Ristić, Biljana Crvenković, Aleksandra Momčilović Jovanović i Radovan Cukić. Izložba je realizovana kroz međuinstitucionalnu i međunarodnu saradnju sa 39 institucija i 15 privatnih kolekcionara iz Srbije, Francuske, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije. Pozajmljeno je i predstavljeno 57 predmeta i 315 fotografija, filmova i dokumenata. Između ostalog, prvi put su u Srbiji izložene posmrtne maske kralja i Luja Bartua, uniforma u kojoj je kralj ubijen, maketa u kamenu za spomenik u Parizu, portret kralja Paje Jovanovića i dr.

Izložba se bavi atentatom i svim što je kasnije sledilo - sahranom, u to vreme svetskim događajem, spomeničkim nasleđem, negovanjem sećanja na jugoslovenskog vladara u narodu, kao i stvaranjem mita o njegovim poslednjim rečima "Čuvajte mi Jugoslaviju".
U okviru segmenta spomeničkog nasleđa koje je predstavljeno na izložbi, zastupljeni su i eksponati iz Sombora. Predstavljene su fotografije i dokumenti iz fondova i zbirki Istorijskog arhiva Sombor o podizanju i otkrivanju spomenika kralju na trgu Svetog Đorđa 21. jula 1940. godine. Predstavljen je program svečanosti, pozivi zvanicama, njihovi odgovori i potvrde dolaska, svečani govori i dr. Spomenik je izveden kao konjanička statua kralja sa podignutim mačem u desnoj ruci, autora Antuna Augustinčića. Mađarska vojna uprava uklonila je spomenik 1941. godine.

Na izložbi su, iz Zbirke predmeta Gradskog muzeja Sombor, predstavljeni počasni venci povodom otkrivanja spomenika, pristigli u muzej odmah po otkrivanju spomenika u vreme Istorijskog društva Sombor. Predstavljena je i rekonstrukcija vitraža ateljea Stanišić sa predstavom kralja iz 1933. godine, izvedena 2024. godine prema sačuvanim originalnim nacrtima.
Izložba će za posetioce bite otvorena do 31. marta 2025. godine.

Slobodno vreme

Lifestyle

Rastu grudi ili testisi, hormoni luduju, roditelji postaju glupi. Tako je oduvek kad dođe pubertet. Ali, zašto on nastup...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.