ponedeljak, 22 jul 2024 04:58

Izložba, monodrama i pesničko veče u Klajićevačkom Domu kulture

U petak 26. jula 2024. godine u Domu kulture u Kljajićevu održava se celovečernji program koji počinje u 19 sati:

- Monodrama "Slušaj kako govorim Sava Mrkalj" u izvođenju Dejana Stojakovića
- Otvaranje izložbe "Znameniti Srbi Korduna" autora Svetozara Dančuo
- Pesničko veče posvećeno Dari Sekulić, pesnikinji rođenoj na Kordunu. Pesme recituje Bojana Vučić.
- Svečano otkrivanje murala Savi Mrkalju na fasadi Doma kulture u Kljajićevu.

Monodrama o Savi Mrkalju i izložba znemeniti Srbi Korduna

Monodrama „Slušaj kako govrim Sava Mrkalj“ u izvođenju Dejana Stojakovića biće igrana u Domu kulture u Kljajićevu u petak 26. jula 2024. godine od 19 sati. Na taj način će se publika ovog naseljenog mesta kraj Sombora, u kojem u većini žive Mrkaljevi zemljaci sa Korduna, upoznati sa djelom i životom slavnog pretka koji je reformisao srpsku ćirilicu i pokrenuo reformu srpskog jezika.
U celovečernjem programu u Kljajićevu upriličeno je više događaja iz kulture. U okviru te manifestacije biće održano i pjesničko veče posvećeno Dari Sekulić, pjesnikinji rođenoj na Kordunu, kao i otkriven mural Savi Mrkalju na fasadi zgrade Doma kuilture.

Iste večeri biće otvorena i izložba Znameniti Srbi Korduna koju je pripremio Svetozar Dančuo. Autor izložbe je odabrao 35 ličnosti rođenih na Kordunu iz različitih polja djelatnosti, od sportista pa do pjesnika i naučnika čija djela su prepoznata u srpskoj nauci i kulturi.

Monodramu „Slušaj kako govorim Sava Mrkalj“ koju je napisala Gordana Ilić Marković, a režirao je Dušan Ašković do sada je izvedena u nekoliko mesta u Hrvatskoj, u Beču i kod nas u Kragujevcu i u Beogradu u Muzeju Vuka i Dositeja.
Izložba o znamenitim Srbima Korduna do sada je publici predstavljena u Čikagu, Nijagari i Beogradu.

Ovaj cijelovečernji program u Kljajićevu održava se u okviru incijative da tamošnji Dom kulture ponese naziv po Savi Mrkalju. Podršku tom predlogu dao je akademski slikar-kaligraf Žarko Stankvić iz Paraćina koji je na fasadi zgrade Doma kulture u Kljajićevu izradio mural na kojem je predstavljen lik Save Mrkalja i njegova ćirilična slova. U subotu 27. jula svoju podršku tome predlogu daće i članovi Šahovskog kluba Kljajićevo koji organizuju simultanku.
Program u Kljajićevu realizovan je zahvaljujući sponzorima porijeklom iz Mrkaljevog rodnog mesta Sjeničaka vlasnicima preduzeća Darkom, Snježana, Čep komerc i Picerija Trend.

KO JE BIO SAVA MRKALJ

Da podsjetimo Sava Mrkalj je bio među prvim reformatorima srpske ćirilice, koju je sa 46 slova, sveo na 29, od kojih je 25 slova u upotrebi u današnjoj srpskoj azbuci. U svom djelu „Salo debeloga jera libo azbukoprotres“ štampanom u Pešti 1810. godine zalagao za reformu tadašnjeg pravopisa i tražio primjenu fonetskog pisma baziranog na narodnom jeziku i pravilima „za jedan glas samo jedan znak“ i "piši kako govoriš".

Ovim idejama uticao je na Vuka Karadžića koji je u Pismenici 1814. godine upotrebljujući Mrkaljevu azbuku napisao: “Ja sada ovdje, imajući za namjerenje uspjeh srpskoga knjižestva, ne mogu druge azbuke upotrebiti nego Merkailovu, jerbo za srpski jezik lakša i čistija ne može biti od ove”.

Mrkalj je bio i pjesnik i smatra se začetnikom jamba u srpskoj poeziji. Najmanje tri njegove pjesama uvrštene su u antologije srpskog pjesništva. Rođen je 1783. godine u Sjeničaku na Kordunu, a umro je 1833. godine u Beču.

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Pevačica Olja Bajrami imala je kancer tri puta, a svaki put izašla je iz borbe za život kao pobednik. Pevačica Olja Baj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.