sreda, 17 jul 2024 04:49

I somborski poljoprivrednici se okreću korišćenju dronova u poljoprivredi

Dronovi za poljoprivredu predstavljaju sve značajniji deo modernih tehnoloških rešenja u poljoprivrednoj industriji. Ovakve letelice donose i inovativne načine za tretiranje useva i unapređenje poljoprivrednih aktivnosti. Da bi tretman bio uspešniji važno pitanje je pitanje kada,kako i čime tretirati useve . Sve veći broj poljoprivrednika opredeljuje se za Agro dronove i u okolini Sombora. 

Agro dronovima najbolje se mogu videti karakteristike biljke koje su manje dostupne i uočljive,a lako se može prepoznati i prisustvo štetočina ili bolesti.Upravo zato sve veći broj poljoprivrednika opredeljuje se da useve tretira dronovima.

Uštede vremena,vode i pristup teško dostupnim mestima osnovna su prednost ovakvog načina tretiranja useva.Širina prskanja je 11 metara a za jedan čas moguće je tretirati parcelu od 15 hektara .

"Prosečna potrošnja vode i hemikalija je do 50 odsto manja od traktora. Ovaj dron ima 4 dizne za prskanje,6 motora,sa punim rezervoarom može da leti više od osam minuta. Mapiranje polja je sa minimalnim greškama, plus minus tri metra" rekao je Aleksandar Kolčin koji se od ove godine bavi tretiranjem useva dronovima.

Vrednost ovakvih dronova je oko 25 000 evra.

,,Dobra stvar je što naše Ministarstvo poljoprivrede subvencioniše kupovinu ovakvih mašina,a kada to ne bismo računali, za godinu dana svaki poljoprivrednik može da otplati ovu mašinu kroz uštede.Uštede na godišnjem nivou se kreću oko 10 odsto...,,rekao je između ostalog Dejan Terzić , koji se od ove godine bavi tretiranjem useva dronovima.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Pevačica Olja Bajrami imala je kancer tri puta, a svaki put izašla je iz borbe za život kao pobednik. Pevačica Olja Baj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.