subota, 04 maj 2024 05:19

PREKO 20 HEKTARA ZA KOMPANIJU „CTP PROPERTY KAPPA” U somborsku industrijsku zonu stiže veliki evropski logističar

Godinama, decenijama čak, u Somboru se kao preduslov ekonomskog oporavka radi na oživljavanju industrijske zone, da bi rezultat bio poprilično mali, odnosno, i pored velikih ulaganja lokalne samouprave i države, od iole ozbiljnijih industrijskih kapaciteta u ovoj zoni bila je otvorena samo jedna fabrika.

Sva je prilika da će se to vrlo skoro promeniti, pošto je ovdašnje gradsko veće ovlastilo zamenicu gradonačelnika Ljiljanu Ticu da overi prodaju 21 hektara i 46 ari zemlje beogradskoj kompaniji „CTP Property Kappa” d.o.o., čime bi grad za 162.690.000 dinara otužio iz svog vlasništva 52 katastarske parcele.

Mada široj javnosti ova kompanija nije previše poznata, podatak da je ona u potpunom vlasništvu češke kompanije „CTP Invest spol s.r.o.“ iz Humpoleca mnogo govori poznavaocima prilika u sektoru industrijske i logističke imovine u Evropi. Kompanija koja bi do početka jula trebalo da realizuje transakciju vrednu 1,4 miliona evra, gradi, poseduje i upravlja poslovnim parkovima sa punom uslugom za različite klijente, koji se, kako navode, „ukorenjuju u lokalnim zajednicama i stvaraju održivu, dugoročnu vrednost”. Logistički centar sa skladišnim prostorom, jedna od ćerki firmi češkog CTP-a, već je otvorena u Srbiji, tačnije u Šimanovcima, na auto-putu Beograd−Zagreb, mada i na čelu beogradskih ogranaka CTP-a stoje državljani Holandije i Velike Britanije.

Zasluga „Osmeha Vojvodine”
Očekujući i zvaničnu kupoprodaju zemljišta, kao i obelodanjivanje planova CTP-a vezanih sa Sombor, jedino je jasno da je dolazak jednog od najozbiljnijih igrača evropske tržišne utakmice, logističara, zasigurno bio motivisan i početkom izgradnje brze saobraćajnice „Osmeh Vojvodine“. Ovaj poluautoput od srpskih graničnih prelaza sa Hrvatskom i Mađarskom u okolini Sombora (Bezdan i Bački Breg) do onog sa Rumunijom kod Kikinde (Nakovo), potencijalnim investitorima otvara nove perspektive.

Pravi proboj na evropsku poslovnu scenu češka kompanija, do tada više poznata na domaćem terenu, napravila je prošle godine, kada je obelodanila i krenula u realizaciju planova da u ekspanziju na tržištu Nemačke i Poljske investira čak 600 miliona evra, ne bi li time udvostručila svoj portfolio, koji je u prvom kvartalu te godine iznosio 10 miliona kvadratnih metara površine skladišta, biznis i industrijskih parkova u centralnoj i jugoistočnoj Evropi. Ovako smeli planovi su bili oslonjeni na nešto raniji ulazak „CTP Invest spola“ u Nemačku, kada je za 800 miliona evra kompanija preuzela nemački DIR (Deutsche Industrie REIT-AG) ozbiljnog igrača na berzi, koji je u svom posedu imao objekte od 1,6 miliona kvadratnih metara pod krovom, na površini od 3,9 miliona kvadratnih metara zemljišta.

Ubrzo je nikao “CTP park” u Vedenu, koji se prostire na 44.000 kvadrata, dok je u Bremenu zaživela industrijska i logistička zona na zemljištu površine preko 200.000 kvadratnih metara. Tim akvizicijama, kao i onim poput “CTP parka” u Raštatu, ova češka kompanija bi do kraja dekade trebalo da ostvari prihod od preko milijarde evra od iznajmljivanja svojih industrijskih i logističkih objekata i parkova.
Mada planovi o tome šta se zaista planira sa zemljištem u industrijskoj zoni u Somboru, u čiju kupovinu CTP ulazi, još nisu obelodanjeni, nema sumnje da bi ova akvizicija mogla da doprinese svojevrsnoj reanimaciji ovdašnje odavno posustale privrede. U ogromnoj Industrijskoj zoni je još pre više od decenije i po čuvena italijanska „Kalcedonija“ otvorila fabriku „Fjorano“, u kojoj danas radi preko 1.000 pretežno Somborki. Nakon nje su u toj infrastrukturno opremljenoj industrijskoj zoni zaživeli još neki manji objekti, čiji se uticaj na oporavak privrede gotovo nije ni osetio.

Izvor: dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.