petak, 05 april 2024 06:56

Uklanjanju smeće posle odlaska migranata - Udruženje građana „Naša Šikara” sređuje omiljeno izletište

Našavši se na ruti migranata iz Azije i Afrike ka zemljama Evropske unije, Sombor se suočavao sa velikim brojem nevoljnika koji su tragali za boljim životom.

Ogromni priliv migranata je sa sobom doneo i niz problema. Pod posebnim pritiskom bili su stanovnici Šikare, prigradskog naselja poznatog po tamošnjem šumskom izletištu u kojem se nalazi i Prihvatni centar za migrante.

Kako su kapaciteti ovog centra bili ograničeni, stotine pa neretko i hiljade migranata su u očekivanju nastavka puta, dane i nedelje provodili u šumi Šikara, ostavljajući za sobom gomile smeća. Migratorna plima je oseknula, ali je smeće ostalo, pa su članovi Udruženja građana „Naša Šikara“ i građani kojima se pridružio značajan broj mladih, počeli sa serijom akcija čišćenja i uređenja gradskog izletišta.

- U prvoj akciji smo očistili deo oko svlačionice bivšeg fudbalskog kluba Šikara, deo oko bivše prodavnice i teniskog terena. Našoj ekološkoj akciji se odazvalo između ostalih i desetak dece što nam predstavlja veliko zadovoljstvo. Na kraju smo sakupili 54 džaka od 120 litara. Sledeće nedelje počinjemo da čistimo šumu iza fudbalskog igrališta, zatim deo oko prihvatnog centra i na kraju područje oko Lazinog brega. Smeća u šumi ima i previše i očekuje nas veliki posao, pošto nismo više mogli da čekamo nadležne – oglasili su se iz UG „Naša Šikara“, najavljujući da će se ove ekološke aktivnosti nastaviti i predstojeće subote od 16 sati, ali i nakon toga, odnosno sve dok posao čišćenja Somborcima nekada omiljenog izletišta ne bude završen.

Veliko prolećno spremanje Šikare je, prema navodima ovog udruženja, počelo pre desetak dana, kada je nekoliko stanovnika neposredne okoline izletišta pokosilo i poravnalo fudbalski teren i nakon toga popravilo devastirane golove na njemu.

- Lepo je bilo videli da je ponovo aktivan i košarkaški teren. Tokom dana vikenda na terenu za baskete je bilo najmanje petnaestak stanovnika ovog kraja grada. To je vest koja ohrabruje i nadamo se da će ljudi početi da se vraćaju u Šikaru, najpoznatije somborsko izletište, koje se oporavlja isključivo zaslugom samih građana - navelo su iz ovog Udruženja, koje je Somborcima, ali i široj javnosti svojevremeno postalo poznato i zbog organizacije protesta zbog nekotrolisanog priliva migranata, koji su boraveći u Šikari, stvarali i brojne probleme stanovnicima ovog kraja grada.

Izvor: dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.