subota, 16 mart 2024 04:39

Somborsko udruženje MNRO radno osposobljava svoje članstvo

Somborsko Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama realizuje niz aktivnosti kroz projekte kao i volonterski rad članova, stručnog osoblja i roditelja, a sve u cilju radnog osposobljavanja svog članstva. 

Sanja Bižić je, kažu u Udruženju MNRO u Somboru, prava majstorica. Vešte ruke, prezicni porubi, lep šav.

I tako je nastalo dve stotine sudnih krpa i jastučnica, a njen drug Dimitrije Savić je uspešno savladao alhemiju spremanja domaćih ukrasnih sapuna.

Članica udruženja Jovana Konjević savladala je kviling tehniku i već je u ulozi edukatora.

„Na putu ka svetu“ , „Nauči me – naučiću te“ i brojne druge edukativne, kreativne radionice i aktivnosti okupljaju 80- tak članova - decu sa smetnjama iz specijalne škole, decu uključenu u inkluzivni proces kao i mlade osoba sa invaliditetom u cilju socijalizacije a posebno u nameri razvoja samostalnosti i pripreme za potencijalno radno angažovanje.

Realizatori aktivnosti jesu defektolozi, vaspitači, učitelji i saradnici iz partnerskih organizacija.

„Gledamo da se što više uključe pogotovo ona deca koja nisu pod sistemom socijalne zaštite, koja dolaze od kuće da se što više socijalizuju a sa druge strane, krajnji cilj jeste socijalno preduzetništvo, da budu prepoznati njihovi potencijali te da bi kao takvi bili vidljivi...“ istakla je Miljana Geljić, član udruženje MNRO i koordinator dnevnog boravka.

„Socijalna inkluzija, razvoj potencijala, ideja radnog angažovanja u budućnosti su nešto što su naše primarne aktivnosti ali vrlo rado se širimo i ka drugim udruženjima i ustanovama. Trudimo se da što šire uplivamo u razne strukture, da budemo vidljivi jer smatramo da ćemo tako najbolje prikazati kapacitete naših korisnika i njima dati priliku da sponznaju sebe.“ Objasnila je Katarina Salkanović, defektolog, olinofrenolog, predsednica Udruženja MNRO u Somboru.Uz stečene veštine i umeća, jedan broj članova je već uspeo da se osamostali što je i osnovni cilj ovog udruženja.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Minimizirajte rizik da jednom ne ostanete zatečeni nečijim ponašanjem. Prema kineskoj astrologiji, svaki horoskopski zn...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.