sreda, 07 februar 2024 05:58

Otvorena džamija u Somboru

Ljudi su prema nama bili srdačni, spremni na saradnju i to smo shvatili kao signal dobrodošlice, kaže predsednik Islamske zajednice u Subotici, koji je pomogao u otvaranju somborskog molitvenog doma

Muslimani u Somboru nakon dugog vremena dobili su svoj molitveni dom. Prva molitva u njemu održana je 28. januara, a prisustvovali su dr Mevlud Dudić, muftija Islamske zajednice u Srbiji, Rešad Plojović, muftija beogradski, hafiz Nedžad Hasanović, muftija novosadski. Domaćini su bili Dino Džinović, predsednik Džemajskog odbora džamije u Somboru, i imam Abudlkadir Džadhar, ali i Ibazer Uzairi, predsednik Islamske zajednice u Subotici.

Upravo je subotička Islamska zajednica zajedno sa muslimanima iz Sombora, i vernicima iz Novog Sada pomogla u otvaranju prve džamije, odnosno mesdžida u Somboru.

„Muslimani iz Sombora su članovi naše zajednice, i već nekoliko godina govori se o tome da im je potreban molitveni dom gde će moći da se okupljaju, sarađuju, da obavljaju svoje verske obrede”, kaže nam Uzairi. Dodaje da je Subotica i svojevrsni centar u ovom delu Vojvodine ka kome gravitiraju pripadnici islamske zajednice jer ovde imaju uslove i da se okupe i da na primeren način upražnjavaju obrede svoje vere.

Uzairi objašnjava da je duže vreme tražen odgovarajući prostor, i da je nedavno pronađen u širem centru Sombora. Unutrašnjost je adaptirana i uređena u skladu sa njihovim potrebama.

„Naišli smo na jako dobar prijem, na srdačne ljude spremne da nam izađu u susret i to smo shvatili kao signal dobrodošlice”, kaže Uzairi. Predsednik Islamske zajednice u Subotici objašnjava da su oni tokom godina rada izgradili dobre kontakte i odnos razumevanja i podrške sa lokalnom samoupravom, ali i državnim institucijama u gradu.

„Onako kako to činimo u Subotici, gde odlično sarađujemo sa gradonačelnikom i gradskim službama, uradili smo i u Somboru gde nas je primio u posetu gradonačelnik Antonio Ratković. Takođe smo obavestili Policijsku upravu o formiranju Islamske zajednice u Somboru, a svugde smo naišli na razumevanje i iskren odnos, i hvala im na tome”, kaže Uzairi.

Formalno, džamija u Subotici je medžlis koji je hijerarhijski iznad mesdžida, odnosno džamije u Somboru. Molitveni dom u Somboru poneo je ime putopisca Evlije Čelebije, a kako se čulo i na otvaranju, prošlo je više od 160 godina kako su muslimani u Somboru imali svoju džamiju.

Milan Stepanović, hroničar Sombora, na svom internet portalu navodi da je u Somboru postojalo nekoliko džamija. Po različitim istorijskim izvorima, u 16. i 17. veku na ovom prostoru bilo je od pet do sedam džamija, a u drugoj polovini 17. veka čak 14 islamskih bogomolja. Tragovi njihovog postojanja danas se mogu pronaći tek u pojedinim fragmentima.

Volonteri iz galerije
Tokom prošle sedmice džamiju u Subotici posetila je grupa volontera i saradnika Savremene galerije, zajedno sa istoričarkom umetnosti Nelom Tonković. Domaćin je bio Ibazer Uzairi, predsednik Islamske zajednici u Subotici, koji im je pružio objašnjenja o izgledu molitvenog doma, njegovim simbolima i karakterističnim obeležjima.

Izvor: Politika

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.