Sudbina golubarstva: ko čuva najstariju somborsku vrstu Foto: Ilustracija
subota, 03 februar 2024 06:53

Sudbina golubarstva: ko čuva najstariju somborsku vrstu

Sombor je grad sa najviše priznatih vrsta golubova, ali se smanjuje broj uzgajivača. Nikola Dedić je jedan od preostalih entuzijasta, uživa u golubovima više od šest decenija i čuva najstariju somborsku vrstu goluba, koju je prikazao i na Sajmu peradarstva.

Somborski dugokljuni letač spada među najstarije evropske golubove. Zahvaljujući tome što je stvoren u ovom gradu, ponosno nosi njegovo ime i na taj način promoviše Sombor među golubarima. Odgajivač ovog goluba Nikola Dedić navodi da pticu karakterišu izdužena glava i dug kljun.

„Jako nas je malo koji smo ljubitelji tih golubova i koji othranjujemo te golubove jer nestaju, polako nestaju. To je najstarija rasa u Evropi, zvanično potvrđeno. Znači, još pre Turaka na ovim prostorima ih je bilo. Turci su polako počeli da ih odnose kad su se vraćali nazad, ali su naši ljudi sakrivali golubove kako bi sačuvali tu rasu i ona je kod nas opstala do dan-danas. Ostaće nama entuzijastima koji to volimo i koji živimo za te golubove, nama su ti golubovi odmor, rekreacija, to je nama sve“, kaže Nikola Dedić, golubar.

U Somboru tek nekolicina golubara uzgaja ovog goluba. Prikazali su ih i ove godine na najvećem Sajmu peradarstva u Srbiji koji se održao 47. put. Uspešnost jedne ovakve smotre potvrdile su i međunarodne sudije.

„Ja sam ovde već više puta sudio na ovoj izložbi. Izložba je vrhunska, veliki broj odaziva, uzgajivača, veliki broj eksponata i drago mi je da mogu ponovo biti ovde, sudjelovati“, navodi evropski sudija Damir Ćosić iz Hrvatske.

„Kod živine i golubova ocenjivanje je opisno. Znači, tu se piše malo rečima, opisuje se bukvalno da onaj koji prati kartone i prati neku jedinku, može bar nekim delom da nasluti o čemu se tu radi“, kaže Branislav Babić, predsednik sudijske organizacije AOS.

Raznobojne ptice i raznorodne vrste iz celog sveta odgajane u Srbiji posebno su pripremane za ovaj sajam.

„Preko 500 izlagača je izložilo svoje primerke. Tu imamo 1400 golubova, to nam je pun kapacitet ovog izložbenog prostostotinak primeraka teraristike i akvaristike, 180 kunića" navodi Igor Gromilović, direktor Sajma peradarstva.

Golubovi su, uz zelenilo na somborskim ulicama, zaštitni znak grada. I na ovoj tradicionalnoj izložbi golubovi su činili više od polovine eksponata, na radost Somboraca koji ih i dalje posebno cene.

Izvor: RTS

Slobodno vreme

Lifestyle

Fizička aktivnost je važna. Međutim, određena zdravstvena stanja, poput hipertenzije, mogu učiniti neke oblike vežbanja ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.