petak, 26 januar 2024 05:31

Poljoprivredna stručna služba Sombor: Stanje ozimih kultura – pšenice, ječma i uljane repice

Poljoprivredna stručna služba doo Sombor u saradnji sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad organizovala je stručno sastanak na temu stanja ozimih kultura – pšenice, ječma i uljane repice.

Na području koje pokriva delovanje Poljoprivredne stručne službe u Somboru, zbog ekonomske situacije i vremenskih uslova, površine pod ozimim kulturama su smanjene. Uljana repica posejana je na 2100 ha, pšenica na 21400 ha a ječam na 4200 ha.

"Ono što sad predstoji kao prva agrotehnička mera u ovoj godini jeste prihrana pšenice, pre svega u zavisnosti od doze i količine deficita azota. Ukoliko je deficit manji od 62 posto dovoljno je u jednoj prihrani, ukoliko je veći od 60 kg po ha potrebno je uraditi dve prihrane a savet je svakako u zavisnosti od vremena i od vremena primene same prihrane raditi lako pristupačnim đubrivima u kojima je azot lako pristupačan odnosno u rastvorljivijem obliku a to su An, San … Proizvođači će se rukovoditi cenama ali izvesno je da je povoljnija urea. Imajući to u vidu, treba voditi računa i prihranu uraditi nešto ranije, pre vegetacije, kako bi u vreme vegetacije azot iz uree bio dostupan biljkama", objasnila je Olivera Sekulić, dipl.ing. poljoprivrede.

Kako je svake godine prisutno je variranje stanje azota u zemljištu od parcele do parcele, Institut za ratarstvo i povrtarstvo u saradnji sa poljoprivrednim stručnim službama vrši preliminarno uzorkovanje zemljišta kako bi dobijene analize uputile na adekvatnu prihranu.

"Trenutno, ono što imamo od obrađenih podataka, ukazuje da su padavine koje smo imali tokom ove jeseni doprinele da razvoj azota bude dobar … Analize će nam dati pravi odgovor i na osnovu toga ćemo dopuniti, uz pomoć azotnih đubriva, sve potrebe kako bi smo ostvarili dobre prinose", istakao je dr Vladimir Aćin, Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Srpski narod se mnogo puta u svojoj istoriji suočavao sa stradanjima i pošastima. Zato i ne čudi što su naši stari imali...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.