ponedeljak, 18 decembar 2023 09:05

Kulturno umetničko društvo “Ravangrad” iz Sombora obeležilo jubilej

Gradsko kulturno umetničko društvo “Ravangrad” iz Sombora, obeležavajući jubilej – više od dve decenije uspešnog postojanja i rada, serijom koncerata prikazalo je raznovrstan program – igre, pesme i nošnje nacionalnih zajednica kako grada Sombora tako i regiona.

Treći u nizu završnih godišnjih koncerata Gradskog kulturno umetničkog društva Ravangrad iz Sombora, pod imenom “Čuvari tradicije” prikazao je deo narodne tradicije življa somborske opštine u svom bogatstvu koje ovaj deo Bačke neguje.

“Lepota je u različitosti. Ovu misiju prikazivanja bogatstva folklora Sombora I okoline moći će videti i, nadam se biti nam dobri domaćini u selima svi oni koji danas nisu mogli ovo sve videti. Sombor je, a kroz GKUD Ravangrad sa postojanjem više od dve decenije, jedna od retkih sredina u Srbiji koja ima najraznovrsnije i najlepše izvorno stvaralaštvo koje je okupljeno sa svih prostora bivše Jugoslavije”dr Milan Božina, predsednik GKud-a Ravangrad.

Kako je odeća simbol identiteta osobe i zajednice, bogatstvo i prepoznatljivost pripadnosti određenoj nacionalnoj zajednici prikazali su članovi Ravangrada i brojni gosti iz somborskih sela.

“Kulturno umetničko društvo Hrvata iz Bačkog Monoštora se večeras predstavilo sa muškom pevačkom skupinom Bodroški bećari a spremili smo se u naše najsvečanije ruvo- šljokane a pevali smo tradicionalne pesme iz Monoštora” ispričao je Nikola Čutura, Bački Monoštor KUDH Bodrog, Bački Monoštor.

“ Lička nošnja je prepoznatljiva po beloj marami, po torbi koja se nosi na leđima, suknji I natikačama koje su žene nosile…” kaže Teodora Bijelić, GKUD Ravangrad.

“Večeras sam nosio I predstavio staparsku nošnju a ono što karakteriše I zajedničko je I za žensku I mušku nošnju jeste ljubičasti veženi prsluk” ispričao je Veljko Kunić iz GKUD-a Ravangrad.

“Prikazali smo zimsku devojačku nošnju I još nekoliko ženskih tipova narodne nošnje iz Bukovice…” kazao je Dragan Paraćina, SKUD Izvor iz Stanišića.

“Šokice su najprepoznatljivije po zlatovezu, svili, šljokama I posebno zrnje što možda drugi tako I nemaju …” objasnio je Vlatko Krizmanić, KUD S.Strahimir Kranjčević, Bački Breg

“Ja sam članica devojačke pevačke grupe Jule, ima nas desetak devojaka, grupa postoji već dve godine a na našem repertoaru su bunjevačke i bačke pesme” kaže Vanja Kunić, GLUD Ravangrad iz Sombora.

Pevačke grupe domaćina i gostujućih društava pokazale su lepotu, različitost, mekoću ali i zvonkost bačkih nota. Upravo ta različitost i još uvek nedovoljno istraženo muzičko blago Bačke, inspirisale su Anju Nedeljkov ne samo na izvođenje već i na izučavanje za njen master rad.

“Tema mog master rada je upravo “Vokalna tradicija somborske opštine” Kao višegodišnju članicu Ravangrada, upravo me to I podstaklo da istražujem, snimam, uradim itervjue sa dugogodišnim pevačima etno melosa i na terenu beležim…” objasnila je Anja Nedeljkov.

Značajan deo rukotvorina žena i devojaka u Bačkoj beli vez ili šling, čiji motivi i sva raskošnost ručnog rada imaju neprolaznu vrednost i izazivaju divljenje izabrani su za dekor scene pokazujeći bogatvo fundusa I posvećenosti čuvanja folklorne tradicije Gradskog kulturno umetničkog društva Ravangrad.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.