subota, 05 avgust 2023 12:10

Veselo u Somboru i okolini: Kraj jula i početak avgusta „užarili“ se od brojnih događaja

Središnji deo leta u najvećem broju srpskih gradova i sela odiše monotonijom i „prazninom“ uslovljenom godišnjim odmorima, ali ne i na Zapadu Bačke, u kojoj se na brojnim događajima okuljaju pođednako stanovnici grada i sela oko Sombora.

Tako je i ovog kraja jula i početka avgusta koji obiluje i brojnim seoskim slavama koje počinju Svetim Ilijom, sigurno najburnijom proslavom u Gakovu.
Žitelji grada su imali priliku da uživaju u manifestaciji „Veče uličnih svirača“, koja je svojom jedinstvenom pojavom i šarmom, po četvrti put oduševila publiku u Somboru. Na balkonima Ulice kralja Petra I, počevši od fontane, smenjivalo se trideset muzičkih izvođača, koji su poveli brojne posetioce sve do centralne bine na Trgu Svetog Đorđa, na kojoj se publici predstavio Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ sa horom. Sam program je počeo ispred zgrade gradske Skupštine nastupom gudačkog kvarteta „Rapsodija“, a zatim su se nastupi nastavili nizati kroz glavnu ulicu. Solo, duo, trio sastavi i kvarteti, na deset balkona publici su se predstavili Čedana Đokić – solista na harmonici, „High hopes duo“, „Trilogy“, „DosBeardos“, „NP trio“, „Maja Brukner i Co“, „THM“, „Sombor state of mind&pure music“ i „Gitar Duo“, koji su priredili jedinstven „jam sešion“ na otvorenom, a pridružili su im se i štulaši, ljudi statue, te čuveni fijakeristi koji su upotpunili ovaj sjajan program.
Pomenuvši fijakeriste, valja napomenuti da je u isto vreme u Doroslovu, jednom od manjih somborskih sela, na tamošnjem stadionu „Mostonga“ po peti put priređena fijakerijada „Konji naši razigrani“, manifestacija koja je okupila brojne ljubitelje konja, zaprega i konjičkog sporta. Pored kulturno – umetničkog programa, događaj su upotpunile igre za jahače, zatim takmičenje u vezivanju repova, brzo prezanje, kao i parada u kategorijama jednopreg, dvopreg i višepreg. Dodeljena su i priznanja za najlepšu damu za kajasima, najlepšeg jahača i najmlađe učesnike.

Skromno na salašima
Period letnjih seoskih slava, koji ima vrhunac proslavom Velike Gospojine u Staparu i Kljajićevu, započeli su skromno, u skladu sa svojom malobrojnošću, žitelji bokor salaša Bilić, Rančevo i Obzir. Oni su, kao patronku svojih ušorenih salaša, proslavili Svetu Marinu (Ognjenu Mariju), kada su nakon večernje i jutarnje liturgije u nevelikom hramu Bilićka Vodica, otvorili svoje domove sa bogatom trpezom za uvek dobrodošle goste.

Da visoke temperature nisu prepreka za potomke kršnih Ličana, koji su naselili sela na zapadu Bačke nakon Drugog svetskog rata, potvrdili su Kolućani, koji su 26. godinu za redom domaćini takmičenja u tradicionalnim sportskim disciplinama „Ličke oke“, na kojoj su takmičari odmerili snage u discilinama poput trka u yakovima, trčanja po brvnu, vučenju kuke, pretezanja štapa, obaranja ruke, bacanja kamena s ramena, penjanja uz stožinu i nadvlačenje konopa. Učešće je uzelo jedanaest seniorskih ekipa i dve dečje ekipe. Na prvo mesto, kao najbolja ekipa, plasirali su se „Kumovi“ iz Bačkog Brestovca, drugo mesto osvojio je tim „Krbavsko polje“ iz Koluta, dok je treće mesto pripalo „Plaščanima“ iz omalene Rastine, sela koje po poslednjem popisu broji manje od 300 stanovnika.

Gde je sporta tu je i trošenja kalorija, a da bi se one nadoknadile, pravo mesto minulog vikenda je bilo u Gakovu, jer je 19. Put priređena „Pasuljijada“, u organizaciji tamošnje Mesne zajednice i Dobrovoljnog vatrogasnog društva. Obeležila se i seoska slava, Sveti prorok Ilija, a svojim prisustvom su slavlje uveličali gosti iz Mađarske, Hrvatske, Nakova, Tavankuta, Stapara, Bačkog Brestovca, Bačkog Brega, Koluta, Stanišića i Silbaša. Prigodne nagrade uručene su trima ekipama najukusnije skuvanog pasulja, a slavlje je nastavljeno do kasno u noć.

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.