ponedeljak, 10 april 2023 06:00

Predlog Srpske čitaonice "Laza Kostić" u Somboru: Đurđevdan kao varoška slava

Mada skoro sva naselјena mesta u okolini imaju svoje seoske slave, među kojima su najzastuplјenija Velika Gospojina i Sveti Ilija, sam Sombor nema svoju zvaničnu gradsku slavu.

Ovo bi moglo da se uskoro promeni, ukoliko se gradski oci pozitivno izjasne na inicijativu ovdašnje Srpske čitaonice „Laza Kostić“. Upravni odbor čitaonice je uputio gradonačelniku Antoniu Ratkoviću inicijativu da se za zvaničnog patrona varoškog izabere Sveti Georgije (Đurđevdan), hrišćanski praznik koji poštuju i pravoslavni i rimokatolički vernici (Sveti Juraj ili Jurjevo).

U obrazloženju inicijative da se predlog da patron Velike pravoslavne crkve Sveti Velikomučenik Georgije ujedno bude i gradska slava nađe i na dnevnom redu Skupštine grada, čitaoničari navode da je, istorijski gledano, datum praznovanja Svetoga Georgija povezan i sa svečanim proglašenjem Sombora za slobodan i kralјevski grad 1749., kao i kasnije za izbor sudija, činovnika, senatora, čak i pomoćnog osoblјa u gradsku službu.

„Poštujući multietničnost našega grada, ličnost Svetoga Velikomučenika Georgija ne vređa niti ugrožava verska osećanja drugih konfesija, što nam svakako i nije namera”, navodi se u inicijativi UO Srpske čitaonice „Laza Kostić“, očigledno imajući na umu 23.-24. april koji je po starom kalendaru te 1749. godine proslavlјen kao Sveti Georgije kod pravoslavno verujućih ali i Sveti Juraj kod katolika, kada je obavlјen svečani čin predaje elibertacione povelјe, potpisane od strane austrijske nadvojvotkinje, ugarske kralјice i imperatorke Svetog rimskog carstva Marije Terezije.

Ukoliko odgovor bude pozitivan, inicijatori očekuju da gradski oci zatraže i arhijerejski blagoslov episkopa bačkog Irineja. U iščekivanju reakcije gradskih vlasti na ovu inicijativu somborskih čitaoničara treba reći da je godinama unazad najviše proslavlјan Vidovdan na istoimenom trgu, što se uobičajilo zahvalјujući rukovodstvu gradske Mesne zajednice „Crvenka“ kojoj je to i slava, a koja ima i prostorije na ovom trgu koji se nalazi na obodu Venca, odnosno strogog centra grada.

Jedina proslava koju prati i litija varoškim ulicama je Lazareva subota, odnosno Vrbica, koja bivajući tumačena i kao praznik posvećen pre svega deci, okupi veliki broj somborskih mališana i njihovih roditelјa bez obzira na veroispovest, koji nakon liturgije u velikoj pravoslavnoj crkvi Svetog Georgija i trostrukog ophoda obeleži i masovna litija glasovitim somborskim vencima koji nose imena četiri srpske vojvode iz Prvog svetskog rata.

Izvor: dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.