utorak, 28 mart 2023 06:42

Otvaranje izložbe “Tiha voda breg roni”, autorke Sanje Brezičanin

U utorak, 4.4.2023. godine, u Maloj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Tiha voda breg roni”, autorke Sanje Brezičanin, s početkom u 19.00 časova.

Postavka izložbe trajaće do 15.4.2023. godine.

O izložbi

Kao umetnik i pčelar – obe jedne od prvih ljudskih profesija, smatram da je to poziv da kroz svoju umetnost prikažem širu sliku i neshvaćenost ovih inteligentnih bića. Sam naziv izložbe “Tiha voda breg roni” ima metaforičko značenje. Upornost, požrtvovan rad i strpljenje jesu osnova jedne košnice i od koje je započela moja inspiracija. Crteži pčela i njenog života minuciozno urađen kroz samo tačke upravo to i predstavlja. Kada se govori o važnosti pčela često se navodi ovaj citat od Alberta Ajnštajna: ”Nestanu li pčele sa Zemljine površine, čovečanstvu ne bi preostalo više od četiri godine”. Ovom izložbom želim da podignem svest o trenutnoj ekološkoj situaciji i koliko su pčele zapravo bitan faktor u istoj. Krhkost pčela deo je kolektivne svesti u mnogim ljudskim društvenim oblastima, a cilj ove izložbe jeste da se barem malo utiče na današnji način razmišljanja. Verujem da je to itekako bitno i preko potrebno u današnje vreme, kada glad za profitom uništava ono malo preostalih civilizacijskih i humanih vrednosti.
Sanja Brezičanin

Biografija

Sanja Brezičanin je rođena 1996. godine u Vršcu, gde danas živi i radi kao nastavnik Likovne kulture. Likovnu Akademiju je upisala 2015. godine u Beogradu, smer Grafika, a završila je master studije 2020. godine na istom fakultetu u klasi profesorke Katarine Zarić. Od 2017. godine redovno izlaže svoje radove kako u zemlji tako i u inostranstvu. Do sada je imala jednu samostalnu izložbu u “Tački susretanja” u Vršcu 2020. godine, a učestvovala je na preko 30 zajedničkih izložbi, na kojima bi izdvojili Treću nagradu za Malu grafiku u galeriji “La Vista” u Novom Sadu, kao i Pohvalu žirija za kategoriju Grafika i crtež na “36. Oktobarskom likovnom salonu” u Kovinu.

Slobodno vreme

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.