ponedeljak, 13 februar 2023 06:35

Nove zdravstvene procedure u Opštoj bolnici Sombor: Ultrazvučno vođena biopsija promena dojke i obeležavanje limfnog čvora „stražara“

Ultrazvučno vođena biopsija podrazumeva poseban način uzimanja uzorka iz sumnjivih promena dojke, posebnom iglom, pod kontrolom ultrazvuka; procedura traje kratko, vrlo je komforna i radi se u lokalnoj anesteziji, pa žena nakon jednog sata ide kući.

Od početka februara meseca u Opštoj bolnici “Dr Radivoj Simonović” Sombor primenjuje se nova medicinska procedura, koja će u mnogome doprineti da se ubrza proces postavlјanja dijagnoze i proces lečenja tumora dojke, a istovremeno će se smanjiti čekanja i odlasci u veće kliničke centre. Radi se o histološkoj biopsiji tkiva dojke (poznatija kao kor biopsija), tj. o uzimanju uzorka tkiva iz sumnjivih promena dojke pod kontrolom ultrazvuka. Ovu metodu u somborskoj bolnici sprovodiće dva obučena radiologa, dr Ljerka Vukmirović i dr Marta Stić Vuković. Postavlјanje patohistološke dijagnoze iz ovako uzetih uzoraka vršiće patolozi naše bolnice, dr Tatjana Ćurić i dr Vladimir Zečev.
Kor biopsija ili iglena biopsija, podrazumeva jedan poseban način uzimanja uzorka tkiva specijalnom iglom, koja je deblјine oko 1,5-2mm pod kontrolom ultrazvuka. Iz sumnjive promene se uzima nekoliko uzoraka tkiva, deblјine oko dva milimetra, različite dužine od zavisnosti od igala i ovaj uzorak je potpuno validan za histopatološku dijagnostiku i za druge procedure, kao što su imunohistohemijske analize, odnosno određivanje hormonskih receptora, koji su važni za određivanje vrste terapije za svaku ženu ponaosob. Kod nekoliko žena sa sumnjivim promenama, biopsija je urađena ovih dana unašoj ustanovi i sve se one dobro osećaju, do sada nije bilo komplikacija, potvrdila je spec. dr Marta Stić Vuković, radiolog.

Spec. dr Ljerka Vukmirović, radiolog, istakla je da je ova metoda se isklјučivo radi kod promena u dojci koje su ultrazvučno detektabilne. To je velika grupa promena, od kojih su pojedine palpabilne, tj. mogu da se napipaju, a pojedine su male i nepalpabilne. Takođe, tu spadaju i promene uočene na mamografiji i magnetnoj rezonanci dojki, pod uslovom da se vide i ultrazvučno. Kor biopsija je proverena metoda, praktično bezbolna i bezbedna, pa se kao takva može primeniti i kod trudnica. Kontraindikacije za ovu metodu, odnosno trenutak kada ona ne može da se izvodi, su hematološka obolјenja, a posebno se to odnosi na pacijente na antikoagulantnoj terapiji odn. terapiji protiv zgrušavanja krvi. Ako je ova metoda neophodna kod takvih pacijenata, terapija se prilagođava i pristupi se izvođenju procedure. Ne postoji starosna granica za izvođenje ove dijagnostičke metode. Pacijenti po završetku radiološkog pregleda dobijaju nalaz sa zaklјučkom koji u sebi sadrži klasifikaciju promena tzv. BI RADS. Ukoliko je „ocena“ 4 ili 5, upućuju se na biopsiju.

Do sada su pacijentkinje kojima je bila potrebna ova metoda upućivane u Klinički centar Vojvodine i Sremsku Kamenicu, a sada se ova metoda primenjuje i kod nas. Zahvalјujući multidisciplinarnom pristupu, pacijenktinje iz Sombora brže dolaze do dijagnoze.

Vezano za ovu metodu, olakšavajuća okolnost je, što uzet uzorak odmah može da se testira na hormonske receptore, imunohistohemijska obrada je izvodlјiva na takvom, što nije slučaj sa prethodno smrzavanim uzorkom koji se koristi za „eks tempore“ analizu. To je ona intra operativna, hitna analiza, kada je kvalitet preparata lošiji, i kada je dijagnoza orijentaciona (maligno ili benigno). Nakon toga, u slučaju maligne promene, uzimamo još isečaka da bi se oni mogli slati na pomenute imunohistohemijske analize. Ovako, sa primenom kor biopsije, dobijamo dijagnozu i uzorak koji odmah može da se koristi za određivanje hormnoskih receptora i ostale imunohistohemijske analize. U najbolјem slučaju, pacijentkinje na rezultat, tj. patohistološki nalaz, čekaju nekoliko dana-kaže spec. dr Tatjana Ćurić, patolog.

Hirurg spec. dr Darko Kosanović, izražava veliko zadovolјstvo što su koleginice radiolozi usvojile i počele sa primenom ove nove zdravstvene metode.

I ističe da je standard u savremenom tretmanu tumora dojke postavlјanje dijagnoze pre prestavlјanja pacijentkinje na operacioni sto, dalјeg operativnog lečenja ili prethodne hemioterapije kombinovane sa zračnom terapijom. Napomenuo bih samo da je ovo dominantno dijagnostička metoda, koja je u domenu radiologije, ali nekako u isto vreme započeta je metoda kor biopsije i na hirurgiji, koju radimo u određenom broju slučajeva, kada su u pitanju veliki i uznapredovali tumori, da bi se brže došlo do dijagnoze. Nakon kor biopsije i patohistološke dijagnoze, u slučaju da nije prethodno indikovana hemio ili zračna terapija, sledi operativno lečenje. Ono što je jako značajno je, da smo mi na hirurgiji, započeli još jednu novu metodu, dodatak operativnom lečenju-obeležavanje tzv. „stražarskog“ limfnog čvora pazušne jame, kojeg specijalnom bojom obojimo, izvadimo taj limfni čvor tokom operativnog zahvata i pošalјemo ga na patologiju. Ukoliko je rezultat limfnog čvora negativan, to znači da se tumor nije proširio, pa ne radimo uklanjanje limfnih čvorova iz pazušne jame, što značajno smanjuje vreme lečenja i omogućava brži oporavak pacijentkinja.

Na kor biopsiju smo do sada naše pacijentkinje upućivali u Novi Sad ili Sremsku Kamenicu, operaciju limfnog čvora stražara nismo do sada radili. Nove metode značiće našim pacijentima da brže i lakše dođemo do dijagnoze u uđemo uproces lečenja, kaže hirurg spec. dr Milisav Vujović.

Veliki je ovo pomak za sve nas, jer će biti manje troškova kako za pacijente tako i za ustanovu i najznačajnije brži nalaz. Jedino nam još nedostaje da na patologiji počne da se radi hormonski receptorski status. Kada to bude jedna celina mi ćemo imati kompletnu dijagnostiku potrebnu pacijentu, kaže onkolog spec. dr Đerđi Šarić.

PREVENTIVA JE PRIORITET!
Ako imate 20 godina i više uradite samopregled dojki jednom mesečno, a ultrazvučni pregled jednom godišnje! Ako imate 45 godina i više uradite mamografski pregled jednom u dve godine! Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji. Svake godine oko 4.600 žena oboli, a 1.600 umre od ove bolesti. Jedna od osam žena tokom svog života oboli od raka dojke.

Izvor: bolnicasombor.org.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.