Trikovi kako zadržati toplotu u kući i smanjiti račun za grejanje

 

Ako želite dodatno da uštedite na računima za grejanje, spustite roletne jer će se tako toplina duže zadržavati u prostoru.

U prostorijama u kojima ne boravite, smanjite temperaturu na termostatima ili isključite radijatore. Svaki stepen manje štedi oko šest odsto energije za grejanje. Da bi grejanje bilo efikasno, preporučuje se provetravanje svih radijatora i kompletne instalacije i brisanje prašine kako bi se grejalo punim kapacitetom. Ovo smanjuje potrošnju energije, a uštedećete i novac.

Još nekoliko sjajnih saveta kako da učinite kuću toplijom bez povećanja grejanja:

Ugradnja automatskog termostata na radijatore je takođe mera uštede jer održava sobnu temperaturu na istom nivou.

Zagrevanje hladnog prostora troši mnogo energije, pa se trudite da temperatura bude ista – danju oko 20, a noću 15 stepeni.

Iza radijatora koji se nalaze na spoljnim zidovima, ispod prozora, postavite reflektujući film. Tako će prolaz toplote biti usmeren na prostor, a ne na prozor.

Daska postavljena iznad radijatora predstavlja prepreku toplom vazduhu koji izlazi kroz prozor. Nemojte prekrivati radijatore zavesama ili nameštajem, jer to sprečava širenje toplote kroz prostoriju.

Takođe je dobro postaviti dodatnu toplotnu izolaciju iza radijatora koji se nalaze na spoljnim zidovima, na primer stiropor. Na ovaj način će se ponovo izgubiti manje toplote.

Ako je napolju sunčano, otvorite zavese kako bi sunčeva toplota ušla u dom i zagrejala ga.

Spuštanje spoljašnjih i unutrašnjih žaluzina će duže zadržati toplotu u prostoriji.

Ako u kući imate dimnjake koje ne koristite, bilo bi dobro da ih zatvorite (ostavite otvore za ventilaciju), jer je neiskorišćeni dimnjak kao rupa u plafonu kroz koju ulazi hladan vazduh. Stručnjaci procenjuju da se oko 25 odsto energije potrebne za zagrevanje prostora gubi kroz otvoreni dimnjak.

Po završetku pečenja ostavite otvorena vrata rerne jer će ona još više zagrejati prostor dok se hladi.

Stavite tepih na pločice ili parket, biće toplije za vaša stopala, a služiće i kao svojevrsna izolacija koja će sprečiti gubitak toplote kroz hladan pod.

Ako se vaš kotao za centralno grejanje nalazi u hladnom delu kuće, bilo bi dobro da cevi toplotno izolujete posebnim poklopcima.

Za jako hladno vreme na prozore možete staviti plastičnu foliju sa mehurićima (koja inače služi za zaštitu pri transportu, prodaje se na metar i nije skupa). To će pomoći da se zadrži više toplote u prostoriji, piše 24sata.hr.

Lifestyle

Sajamski popusti kod većine domaćih turističkih agencija traju još dan, dva, a grčka letovališta su na startu najtraženi...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.