Kovid simptom koji se često javlja kod vakcinisanih pacijenata Kovid simptom koji se često javlja kod vakcinisanih pacijenata Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kovid simptom koji se često javlja kod vakcinisanih pacijenata

Uobičajenim simptomima kovida, kao što su umor, bol u grlu i glavobolja, posebno se kod ranije vakcinisanih pacijenata učestalo javlja još jedan.

Prema podacima koje je prikupila aplikacija ZOE Health Study, dijareja je uobičajen simptom kovida kod vakcinisanih pacijenata. Do porasta broja ljudi koji su prijavili ovaj simptom došlo u januaru 2022. i to prvenstveno kod onih koji su ranije primili dve ili tri doze vakcine, a ipak se zarazili novim sojem.

Dijareja može biti rani simptom virusa, koji počinje od prvog dana infekcije i pogoršava se tokom cele nedelje, prenosi Independent.

„Obično traje u proseku dva do tri dana, ali kod odraslih može trajati i do sedam dana“, navodi je tim ZOE, ali podseća da postoji i „talas drugih stomačnih virusa koji nisu kovid“.

Podaci pokazuju da je ovaj simptom postajao manje rasprostranjen sa svakom varijantom, jer je skoro trećina odraslih starijih od 35 godina prijavila da ima dijareju tokom Alfa talasa, dok je tek svaki peti rekao da je to iskusio tokom Omicron i Delta talasa.

Ukoliko se susretnete s ovim problemom nakon pozitivnog testa na koroni, savet je da vodite računa da budete hidrirani, dosta odmarate i jedete kada osećate da možete.

Izvor: nova.rs

Kutak za roditelje

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti