EVO KAKO DA SE REŠITE UMORA I GLAVOBOLJE Ovaj mineral vam sigurno nedostaje

Gvožđe predstavlja jedan od najvažnijih minerala u ljudskom organizmu jer omogućava protok kiseonika kroz celo telo što dovodi do bržeg oporavka nakon umora. Glavobolja, bol u mišićima i bledo lice samo su neki od simptoma koji ukazuju na nedostatak gvožđa, ali postoje i drugi znakovi na koje bi trebalo da obratite pažnju.

Umor
Telo koristi gvožđe kako bi proizvelo hemoglobin koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima, a koje prenose kiseonik kroz organizam. Prvi simptom nedovoljno kiseonika jeste pojava konstantnog umora, prenosi portal Haber.

Glavobolja i promena raspoloženja
Apatija prema svemu- porodici, prijateljima, poslu ili omiljenim hobijima takođe može biti prouzrokovana nedostatkom gvožđa u organizmu. Ukoliko primećujete da vam se raspoloženja menja i da nemate snage za uobičajene aktivnosti, trebalo bi da proverite krvnu sliku, piše Ekapija.

Boja jezika
Ako primetite da vam je jezik bled, to je jedan od sigurnih znakova da vam nedostaje gvožđe..

Zadihanost
Ako tokom hodanja, obavljanja telesnih vežbi ili obavljanja kućnih poslova vrlo brzo i naglo ostajete bez vazduha uzrok može biti nedostatak gvožđa. Reč je o kiseoniku koji je neophodan vašem telu ali ga ne dobija dovoljno.

Bledo lice
Bleda i prozirna koža može biti pokazatelj je još jedan evidantan znak da organizmu fali gvožđa. Belda koža posledica je smanjene cirkulacije i smanjenog broja crvenih krvnih zrnaca.

Loša kondicija
Ako ste osoba koja redovno upražnjava fizičku aktivnost sigurno ćete primetiti kako vam vaše uobičajene vežbe postaju veoma naporne. Manjak gvožđa smanjuje fizičku sposobnost i izdržljivost organizma.

Bolovi u mišićima
Ako nakon treniranja ili dužeg hodanja svaki put osećate snažne bolove u mišićima, a niste radili ništa što ne radite inače, to vam možda telo poručuje da pati zbog nedostatka gvožša. Takvo stanje usporava oporavak mišića.

Lomljivi nokti
Ako vaši nokti više nisu čvrsti kao pre i ako ste primetili da su postali krhki i udubljeni, postoji mogućnost da je uzrok upravo gvožđa.

Boja urina
Primijetite li tokom uriniranja značajnu promjenu boje, to je već alarmantan znak da potražite pomoć. Zbog nedostatka gvožđa urin postati ružičaste, pa čak i crvene boje

izvor:blic.rs

Kutak za roditelje

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti

  • Banoffee Pie

    Deserti 01. 08. 2022.

    Banoffee Pie Sastojci: biskvit: 400g banane 225g ili 4 jajeta 225g suncokretovog ulja 300g šećera 240g brašna 7g praška za pecivo prstohvat soli kašičica[…]

    Read more...