Ultrazvuk abdomena: Detaljan vodič za jednostavan pregled stomaka koji može da spasi život

Šta je tačno ultrazvuk abdomena, kako se radi, koje bolesti otkriva i koliko košta?

Znate onaj osećaj lakoće posle tuširanja nakon napornog dana, posle položenog ispita, posle odrađenog posla koji je dugo stajao na čekanju. Slično je i kad jednom godišnje odradite taj neophodan pregled. Mirni ste, odahnete.

Među preglede koje treba raditi s vremena na vreme svakako je i ultrazvuk abdomena. Mnogi od nas nemaju naviku da preventivno idu na kontrole, često i iz straha, ali u najgorem slučaju lekari će na vreme znati šta da rade jer, ako redovno idete na preglede, rizik da se neka bolest razvije je značajno smanjena i onda lakše može da se leči.

Šta je ultrazvuk abdomena

Ultrazvuk abdomena je dijagnostička metoda koja lekarima služi da vide unutrašnje organe i strukturu u trbušnoj šupljini. Zvučnim talasima visoke frekvencije stvara se slika unutrašnjih organa, pa lekari tako mogu da procene stanje različitih struktura i uoče moguće abnormalnosti.

Ultrazvuk abdomena je potpuno neinvazivni pregled, siguran je, bezbolan i traje kratko.

Kada se radi ultrazvuk stomaka
Ultrazvuk stomaka se obično preporučuje u sledećim situacijama:

Ako osećate bol u stomaku, nadutost ili imate druge slične nelagodnosti, ultrazvuk može pomoći da se otkrije uzrok problema.

Kada se sumnja na neki poremećaj u jetri, žučnim putevima, bubrezima, ultrazvuk može pomoći da se potvrdi dijagnoza.

Kod pacijenata sa otkrivenim bolestima, kao što su ciste, tumori ili kamenčići, ultrazvuk može pomoći da se prati napredovanje bolesti i eventualno primeni efikasnija terapija.

Pre određene operacije ultrazvuk može pomoći da se proceni stanje unutrašnjih organa i bolje isplanira postupak.

Koje bolesti otkriva ultrazvuk stomaka

Bolesti jetre: ciroza, hepatitis, tumor

Problemi sa žučnim putevima: kamen u žuči, upala žučne kese

Bolesti bubrega: ciste, kamen u bubregu, upala ili tumor bubrega

Poremećaji pankreasa: upala pankreasa (pankreatitis), tumor pankreasa

Zapaljenje i infekcije: upala u trbušnoj šupljini, poput upale slepog creva

Ultrazvuk abdomena i trbušna aorta

Ultrazvuk abdomena je posebno važan za procenu stanja trbušne aorte, glavnog krvnog suda koji transportuje krv iz srca u donji deo tela. Ova metoda omogućava detaljno ispitivanje trbušne aorte i pomaže u otkrivanju potencijalnih aneurizmi (abnormalno proširenje krvnog suda) ili suženja koje može ugroziti cirkulaciju krvi.

Pravovremeno otkrivanje ovih problema je ključno da se spreče ozbiljne komplikacije kao što su rupture aorte ili poremećaji cirkulacije, što može imati fatalne posledice.

Priprema za ultrazvuk abdomena

Priprema za ultrazvuk abdomena može varirati u zavisnosti od specifičnih preporuka lekara i vrste pregleda. Generalno, uobičajena priprema podrazumeva da se pacijent uzdrži od hrane i pića nekoliko sati pre pregleda.

Šta jesti pred ultrazvuk abdomena

Dan pred ultrazvuk stomaka najbolje je izbegavati gazirane napitke, tešku masnu hranu, brzu hranu, povrće u koje spadaju kupus, brokoli, karfiol i pasulj, kao i grožđe. Tako će lekar bolje videti unutrašnje organe na pregledu jer nećete biti naduti.

Ultrazvuk abdomena je važan deo medicinskog imidžinga, tj, snimanja tela iznutra, koji veoma pomaže da se otkriju ili prate različita zdravstvena stanja.

Cena ultrazvuka abdomena

Ovaj pregled u privatnim ustanovama u Srbiji košta od 3.500 do 7.000 dinara, u zavisnosti od ustanove i lokacije.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Uprkos visokom sadržaju kalorija, smatra se da svinjska mast može da ima dobar učinak na zdravlje ako se jede umereno. ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.