Koliko banana smete da pojedete u toku dana?

Da li i koliko su banane zdrave za naš organizam? Ovo pitanje muči mnoge ljude, koji bi se rado predali zadovoljstvu uživanja u ovoj voćki.

Za neke su one idealna užina koja sadrži dovoljno hranljivih materija, dok drugi smatraju da preterivanje u konzumiranju banana može dovesti do gojenja i drugih problema sa zdravljem. Kome onda treba verovati?

Prava istina je da su banane veoma zdrave i odličan izvor hranljivih materija kao što su magnezijum, kalcijum, kalijum, vitamin C i vitamin B6, a one su takođe i veoma bogate vlaknima.

Jedna banana težine 100 g ima oko 89 kalorija i ona sadrži:

22,8 g ugljenih hidrata
2,6 g vlakana
5,4 g skroba
12,2 g šećera
1,1 g proteina
8,7 mg vitamina C
5 mg kalcijuma
27 mg magnezijuma
358 mg kalijuma
74,9 g vode

Najveći deo energetske vrednosti banana potiče od ugljenih hidrata, dok one u svom sastavu imaju veoma malu količinu proteina i masti. Upravo zbog toga, one nisu idealan obrok same po sebi, zbog čega se najčešće konzumiraju kao užina. Nutricionisti preporučuju da ih kombinujete sa namirnicama bogatim proteinima i zdravim mastima, kao što su orasi, puter od kikirikija ili kuvano jaje.

Banane uglavnom nisu opasnost za vašu liniju, no, kao u slučaju druge hrane, treba biti oprezan i jesti ih umereno, posebno ako niste previše fizički aktivni. Kako onda glasi odgovor na pitanje iz našeg naslova? Prema mišljenju stručnjaka ne postoji fiksan broj banana koje je poželjno da pojede svaka osoba u toku dana. Nekim ljudima je potrebno više energije, zbog čega oni mogu i treba da pojedu više banana. Naravno, ako samo jedu ovu voćku, ostaće uskraćeni za ostale zdrave namirnice koje ljudskom organizmu daju neophodne hranljive materije, nedostupne ili dostupne u maloj količini u bananama. Drugima je pak dovoljno da pojedu pola ili celu bananu u toku dana.

Imajući sve ovo u vidu, mi smatramo da je požejno da se ograničite na jednu ili dve banane dnevno.

Dobro bi bilo i da napravite dovoljan vremenski razmak između dve porcije, kako biste u međuvremenu imali dovoljno mesta u stomaku za ostale zdrave namirnice. Neće vam škoditi i ako s vremena na vreme premašite ovu količinu banana na dnevnom nivou, ali vodite računa da vam to ne pređe u naviku.

Izvor: Aktivni.si

Slobodno vreme

Lifestyle

Ako želite da proverite koliko ste pametni, predstavljamo vam zagonetku za koju mnogi tvrde da je najteža na svetu. Pro...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.