Tri saveta za prirodno snižavanje holesterola, prema kardiolozima

 

Našim telima je potreban holesterol za izgradnju zdravih ćelija, ali visoki nivoi holesterola mogu povećati rizik od srčanih oboljenja.

Iako se određeni faktori rizika kao što su genetika, pol i godine ne mogu kontrolisati, uključivanje zdravih navika za srce u vašu dnevnu rutinu može pomoći da ti brojevi budu u zdravom rasponu.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izveštavaju da skoro 94 miliona Amerikanaca starijih od 20 godina, oko 40 procenata američke populacije, ima visok holesterol, koji sužava arterije i povećava rizik od srčanog udara, moždanog udara i perifernih bolesti arterija, koje su danas vodeći uzroci smrti, te je zato potrebno da se posebna pažnja posveti zdravlju.

Ovo su tri saveta po kardiolozima za prirodno snižavanje holesterola:

Unosite vlakna

„Vlakna iz cele biljne hrane pomažu u vezivanju žuči u digestivnom sistemu, što služi kao prirodni put za eliminaciju LDL-a“, kaže kardiolog dr Elizabet Klodas.

AHA (American Heart Association) preporučuje konzumiranje 25 do 30 grama dijetetskih vlakana iz celih namirnica dnevno. Neki od najboljih prirodnih izvora vlakana nalaze se u avokadu, jabukama, bobičastom voću, prokulju, urmi, integralnim žitaricama poput zobi i ječma, orašastim plodovima i semenkama.

Dodajte fitosterole u ​​svoju ishranu

„Steroli (prirodna jedinjenja koja se nalaze u biljkama) se takmiče sa holesterolom u žuči za reapsorpciju, pomažući da se smanji LDL“, kaže dr Klodas.

Prema Američkom nacionalnom udruženju za lipide (NLA), konzumiranje najmanje dva grama biljnih sterola dnevno može smanjiti LDL-C za 5 do 10 odsto. Dobri izvori fitosterola su namirnice kao što su spanać, kelj, šargarepa, maslinovo ulje, slatki krompir, jagode i semenke suncokreta.

Držite se nezasićenih masti

LDL se uklanja iz krvotoka preko LDL receptora, koji se prvenstveno nalaze u jetri.

„Što je više LDL receptora i što su aktivniji, to je efikasniji proces uklanjanja LDL-a – što dovodi do nižih nivoa LDL-a“, objašnjava dr Klodas.

Zasićene masti poput onih koje se nalaze u masnim komadima mesa, puteru, masti, siru i kokosovom ulju snižavaju LDL receptore, što dovodi do visokog cirkulacije LDL-a. Umesto toga, favorizovanje nezasićenih masti može povećati regulaciju ovih receptora, što će zauzvrat pomoći u smanjenju nivoa LDL, dodaje ona. Neki od najboljih izvora nezasićenih masti za srce su avokado, maslinovo ulje, puter od kikirikija, orasi, bademi, masna riba, suncokretovo ulje, susam i laneno seme.

Izvor: ordinacija.hr.

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.