Da li ste nekad čuli za vitamin P i koje su njegove koristi za zdravlje? Danijela Maksimovic/Pixabay

Da li ste nekad čuli za vitamin P i koje su njegove koristi za zdravlje?

Vitamin P nas štiti od raznih bolesti.

Sasvim sigurno ste već čuli za pojam “vitamin P”? Ako ne, evo svega što treba da znate o ovom relativno novom pojmu u nauci o ishrani, prenosi N1 Zagreb.

“Vitamin P” odnosi se na skup bioflavonoida, prirodnih veza prisutnih u biljkama koji imaju antioksidativna svojstva i brojne druge zdravstvene prednosti.

Neki od poznatih bioflavonoida uključuju kvercetin, rutin i hesperidin te se nalaze u različitom voću, povrću i drugim namirnicama biljnog porekla. Ove veze pružaju potencijalne koristi za zdravlje, kao što su:

Antioksidativna svojstva: Bioflavonoidi deluju kao antioksidansi, štiteći ćelije od oštećenja koja mogu da izazovu slobodni radikali. Ovim svojstvima doprinose zaštiti ćelijskih struktura i očuvanju integriteta DNA. Antioksidansi igraju važnu ulogu u održavanju opšteg zdravlja i smanjenju rizik od hroničnih bolesti poput srčanih bolesti, dijabetesa i određenih vrsta raka.

Protivupalna svojstva: Neki bioflavonoidi imaju protivupalna svojstva koja mogu da pomognu u smanjenju upala u telu, čime se smanjuje rizik od različitih zdravstvenih problema.

Zdravlje srca i krvnih sudova: Određeni bioflavonoidi, poput kvercetina, istraživani su zbog svog potencijala da podrže zdravlje srca poboljšavajući funkciju krvnih sudova, smanjujući krvni pritsak i utičući na metabolizam holesterola. Hrana bogata bioflavonoidima, kao što su agrumi, bobice i tamnozeleno lisnato povrće, povezana je sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti.

Potpora imunog sistema: Bioflavonoidi se smatraju potporom imunog sistema, pomažući telu u odbrani od infekcija i bolesti.

Olakšanje od alergija: Posebno se istražuje kvercetin koji može pomoći u upravljanju simptomima alergije stabilizujući ćelije koje oslobađaju histamin i druge upalne posrednike odgovorne za alergijske reakcije.
Osim toga, bioflavonoidi imaju ulogu u regulaciji nivoa šećera u krvi, što može da bude korisno za osobe s dijabetesom ili u riziku od razvoja dijabetesa.

Namirnice bogate vitaminom P uključuju citrusno voće, tamnu čokoladu, bobičasto voće, jabuke, zeleni čaj, crno vino i zeleno lisnato povrće poput kelja, spanaća i brokolija. Ovo voće i povrće, posebno ono crveno, plavo i ljubičasto, obiluje antocijanidinima koji pružaju dodatne zdravstvene koristi, piše Times Of India.

Uz sve ovo na umu, vitamin P ima potencijal da pruži brojne prednosti za vaše zdravlje, a uključivanje namirnica bogatih ovim bioflavonoidima u vašu ishranu može da doprinese očuvanju i poboljšanju vašeg zdravstvenog stanja.

Izvor: n1info.rs

Slobodno vreme

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.