Ludo testo i domaći kremić od brašna: Recepti iz devedesetih zbog kojih nam se i danas obrće želudac Ludo testo

Ludo testo i domaći kremić od brašna: Recepti iz devedesetih zbog kojih nam se i danas obrće želudac

 

Recepti iz devedesetih koji će vam probuditi nostalgiju, ali i gorak ukus u ustima.

Ako „step“ sok pamtite kao najgori produkt devedesetih, prevarili ste se – ima gorih. U svakoj srpskoj kući pre 5. oktobra jele su se svojevrsne „delicije“ od onih bednih sastojaka koje smo mogli da iskupimo po frižiderima. Prisetimo se kako su se to snalazile domaćice.

LUDO TESTO

Prednosti „ludog testa“ u ona vremena bile su ogromne – prvo, testo je moglo da stoji i do sedam dana u frižideru, a može da se koristi i za slana i slatka peciva. Svaki frižider imao je u sebi dobro zavezanu kesu, jer je testo raslo kao ludo, što mu i ime kaže, pa je bilo potrebno obuzdati ga.

 

Potrebno je (za 8 osoba):

500 ml toplog mleka
30 g svežeg ili 12 g suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 kašika brašna
400 ml jogurta
2 žumanca
100 ml ulja
1 kašičica soli
1 kg i 300 g brašna

Priprema:

U pola količine toplog mleka rastopiti kvasac, dodati šećer i malo brašna i ostaviti da kvasac nadođe.

U velikoj posudi prosejati brašno, dodati ulje, ostatak toplog mleka, dva žumanca umućena viljuškom, jogurt i nadošli kvasac i sve dobro umesiti dok ne dobijete pomalo lepljivo i glatko testo.

Testo oblikovati u loptu, premazati sa svih strana uljem, takođe premazati najlon kesu i staviti testo u frižider, najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.

Ujutru uzimati testo koliko vam je potrebno, razvaljati na blago pobrašnjenoj radnoj površini i praviti šta vam je srcu drago: pogačice, ,mekike, kiflice, pogaču…

TORTA OD JEDNOG JAJETA

Kultna poslastica koju vam je mama barem jednom spremila za rođendan.

Potrebno je za koru:

1 jaje

10 kašika šećera

1 šolja ulja

2dl mleka

16 kašika brašna

3 kašike kakaa

1 prašak za pecivo

Potrebno je za krem:

5dl mleka

4 kašike brašna

1 margarin

10 kašika šećera

Priprema:

Umutite sastojke za koru, a kada je ispečete, presečete je na dva dela. Poprskate sokom od limuna, a onda je nafilujete iznutra i spolja. Ostavite na hladnom i spremna je za konzumaciju. Obavezno zaliti „step“ sokom.

EUROKREM OD BRAŠNA

Samo ime govori koliko je gadno, zato uzmite kašiku Nutele dok se prisećamo recepta.

Priprema:

15 kašika oštrog pšeničnog brašna pržiti nekoliko minuta na laganoj vatri uz stalno mešanje da ne požuti. Čim se oseti miris prženog brašna, odmah ga skinuti sa vatre i uz stalno mešanje, dodavati mleko sve dok se ne dobije gusta kompaktna masa.

Kada to postignete, dodate 250g rastopljenog margarina za kolače i 300g šećera i dobro promešati. Na kraju, dodate 2 kesice vanilin šećera. Prepolovite smesu i drugoj polovini dodate i 50-100g kakaa ili otopljene čokolade za kuvanje. Obe smese izlijete u neku kutiju pravog eurokrema, pa sednete i plačete nad svojom sudbinom.

Izvor: danas.rs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.