Brz kao superautomobil: Audijeva nova zver ima čak 925 KS

Pored baterije većeg kapaciteta koja je lakša, velike promene su takođe napravljene na elektromotorima e-tron GT i sve verzije su dobile mnogo više snage

Nakon skoro četiri godine na tržištu, Audi je temeljno redizajnirao svoje najprestižnije električne modele r-tron GT i RS e-tron GT, a tom prilikom je stigao i novi perjanica asortimana - Audi RS Performance. Najvažnija novost je mnogo veća snaga i primetno veći kapacitet baterije.

Novi modeli su dobili bateriju kapaciteta 97 kVh, što je 9 kilograma lakše od one u prethodniku, koja je imala kapacitet od 84 kVh. Sistem regenerativnog kočenja je takođe poboljšan i sada može da isporuči 400 kV umesto dosadašnjih 290 kV. Sve to znači značajno povećanje dometa, sa sadašnjih 488 na 609 kilometara.

Maksimalna brzina punjenja na punjaču je takođe povećana sa 270 kV na 320 kV, što znači da se baterija može napuniti od 10 do 80 procenata za samo 18 minuta, dok punjenje od 10 minuta može dodati 280 km dometa. Poboljšanja napravljena na bateriji takođe znače da može da održi snagu punjenja od preko 280 kV mnogo duže od starog modela. Baterija se takođe može hladiti ili zagrevati za brzo punjenje.

Velike promene su takođe napravljene na električnim motorima e-tron GT i sve verzije su dobile mnogo više snage. Osnovni model, sada pod oznakom S e-tron GT, ima dva motora koji zajedno proizvode 679 KS, što je ogroman skok u odnosu na prethodni model od 476 KS. Snažniji RS e-tron GT postao je, bar po konjskim snagama, „superautomobil” jer mu je snaga povećana sa 600 na čak 856 KS. Ali vatromet snage tu nije kraj, jer se sada ponudi pridružila verzija RS e-tron GT Performance, koja ima neverovatnih 925 KS, što ovaj automobil čini verovatno najmoćnijim serijskim Audijem u istoriji.

Sa ovom dodatnom snagom dolazi i dodatna brzina. Novi osnovni S e-tron GT ubrzava do 100 km/h za samo 3,4 sekunde, ili 0,7 desetinki brže od prethodne verzije. Novi RS e-tron GT obavlja isti sprint za 2,8 sekundi (ranije 3,3 sekunde), dok RS e-tron GT Performance dostiže stotku za 2,5 sekunde. Maksimalna brzina nije promenjena i osnovni model i dalje radi 245 km/h, a RS verzija 250 km/h.

Audi je takođe ugradio nove kočnice u redizajnirane modele. Osnovni S e-tron GT standardno dolazi sa čeličnim felnama, a RS modeli standardno imaju felne presvučene volfram-karbidom. Svi redizajnirani modeli mogu biti opremljeni karbonsko-keramičkim diskovima i prednjim čeljustima sa 10 klipova uz doplatu.

Urađene su značajne nadogradnje standardnog vazdušnog vešanja i opcionog aktivnog vešanja. Poboljšano vešanje omogućava da se automobil drži „skoro u nivou tokom dinamičkog kočenja, skretanja i ubrzanja“, a ima i podesivu visinu vožnje. Uz doplatu, postoji i opcija za upravljanje na svim točkovima.

Nekoliko malih izmena je napravljeno u kabini nove e-tron GT porodice. Automobili su dobili nova sedišta, drugačiji volan i opcioni panoramski stakleni krov koji se može zatamniti pritiskom na dugme. Audi virtuelni kokpit (instrumenti) je takođe ažuriran, a tu je i nova kombinacija materijala, koja sada uključuje umetke od drveta, Microfiber Dinamics.

Novi S e-tron GT u Nemačkoj počinje od 126.000 evra, RS verzija ima cenu od 147.500 evra, a RS Performans košta 160.500 evra.

Izvor: 24sata.hr

Slobodno vreme

Lifestyle

Pevačica Olja Bajrami imala je kancer tri puta, a svaki put izašla je iz borbe za život kao pobednik. Pevačica Olja Baj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.