Zašto ne treba bacati KORU OD KROMPIRA? Ne možete ni da zamislite šta sve možete uraditi sa njom!

Većina domaćica nakon što oljušti krompir za ručak koru ovog povrća jednostavno baci u kantu za đubre. Nisu ni svesne da na na taj način u đubre bacaju pravo blago.

 

Postoje brojni načini na koje možete iskoristiti koru od ovog vrlo zdravog povrća koje većina spskih domaćica vrlo često koristi za ručak.

Krompir je krtolasto povrće poreklom iz Južne Amerike koje je bogato brojnim nutritivnim sastojcima pre svega ugljenim hidratima, proteinima i šećerima. U samoj kori ovog povrća nalazi se oksalna kiselina koja pretvara nerastvorljiva jedinjenja gvožđa u rastvorljivi kompleksni jon. To praktično znači da je kora krompira izuzetno efikasna u uklanjanju rđe gde god da se ona pojavi u domaćinstvu.

Da biste maksimalno iskoristili ovo jedinjenje, koru od krompira potpite u vodu i ostavite da odstoji 24 sata. Zatim dodajte sodu bikarbonu dok ne dobijete pastu sa kojom ćete brzo, lako i jednostavno ukloniti rđu.

Postupak je vrlo jednostavan i dovoljno je da ovu pastu nanensete na rđu, ostavite pola sata da deluje i potom isperete. Na ovaj način možete očistiti zarđale noževe, makaze, baštenski alat, praktično sve gde vam se pojavila rđa.

Osim ljuske, nemojte bacati ni vodu u kojoj se kuvao krompir. Procedite skuvan kropir, vodu ostavite da se ohladi i s njom zalivajte sobno cveće ili ono u bašti. Na ovaj način ste dobili prirodno đubrivo od koga će vaše biljke bujati kao nikad pre.

Krompir je dobar i za pranje prozora, posebno za uklanjanje najtvrdokornijih mrlja sa stakla. Polovinom krompira istrljajte stakla i ostavite nekoliko minuta da se formira tanak, providan sloj. Zatim ga isprskajte sa malo obične vode i samo prebrišite čistom krpom.

Ne samo što će vaši prozori biti besprekorno čisti već će se prljavština manje lepiti. Na ovaj način možete očistiti sve staklene površine - prozore, ogledala čak i stakla na tuš kabini.

Izvor: prva.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.