Jednostavan eksperiment koji možete isprobati kod kuće: Otkrijte kom tipu pripada vaša kosa i kako da je pravilno negujete

Postoji više aspekata kada je u pitanju tip vlasi, a poroznost je jedan od najvažnijih, tako da što pre otkrijte koji je vaš tip kose pre ćete shvatiti kako da je negujete.

Kažu da je zdrava i negovana kosa pola izgleda. Sigurno ste i sami primetili koliko izgled vaše kose može da utiče na celokupan fizički izgled. Upravo zbog toga teme o nezi kose o tome na koji način da brinete o svojoj kosi, kako da bude gušća, zdravija i jača predstavlja jednu od omiljenih tema, kako među žena, ali tako i među muškarcima.

Sa pojavom društvenih mreža, naročito Tiktoka, ova tema je postala redovna i na poznatim platformama, gde mnogobrojni influenseri daju savete za očuvanje kose, i za pravilnu negu. I često to znaju da budu dobri saveti, ali ipak, pre nego što se upustite u eksperimentisanje, treba da napravite jednostavan test i da proverite koji je vaš tip kose, kako biste znali koju tehniku nege da primenite.

Postoji više faktora koje bi trebalo da proverite kada je u pitanju vaša vrsta kose, ali jedan od možda najbitnijih jeste poroznost dlake, odnosno njena sposobnost da apsorbuje vodu ili proizvod za negu u sebe. Ona zavisi od načina na koji kutikula oblaže vlas i veoma je važna za odabir proizvoda za negu.

Premda ovo može zvučati komplikovano, pozornost dlake zapravo možete odrediti u kućnim uslovima i to uz jedan jednostavan a delotvoran trik. Naime, sve što vam je potrebno jeste jedna čaša mlake vode, do temperature tela. Ne bi valjalo da bude ni suviše topla, ni previše hladna, kako ne bi uticala na kretanje vlasi, koje po njoj treba da plutaju.

Kada ste napunili čašu sa vodom, odrežite jedan pramen vaše kose i ubacite u čašu. Ukoliko pramen kose pluta po površini čaše, onda je vaša kosa nisko porozna. Ukoliko posle određenog vremena potone do sredine nivoa čaše i tu se zadrži, onda vaša kosa ima normalnu poroznost. Ako brzo potone na dno, znači da vam je kosa izuzetno porozna.

Na ovaj jednostavan način određujete koji je vaš tip kose, a kada to otkrijete možete krenuti sa pravilnom negom koja će odgovarati baš vama.

Niska poroznost kose

Ako vam se čini da kada pokvasite kosu ona baš teško prima vodu, a isto je i sa proizvodima za negu onda vaša vlas ima nisku poroznost. Ovakav tip kose teško apsorbuje preparate za negu, ali zato jako dugo zadržava vlagu u sebi što može izazvati sušenje kose. Upravo zbog toga se pridržavajte sledećih pravila kada je ovakav tip kose u pitanju.

Ovakav tip kose uvek tretirajte nakon što je dobro nakvasite jer će na taj način bolje upiti nanete supstance. Kada je kvasite trudite se da to radite toplom vodom.
Trudite se da koristite preparate na prirodnoj bazi, bez jake hemije. Najčešće će to biti preparati sa arganovim ili bademovim uljem.

Budite pažljivi sa proteinima. Nisko porozna kosa zahteva manje proteina nego ostala dva tipa, jer ih ona ne upija i loše reaguje na njih, zato ne preterujte kada su proteini u pitanju.

Kako teško upija vlagu i proizvode, isto tako je teško i otpušta i upravo zbog toga će vam biti potreban fen sa višom temperaturom kako biste je temeljno osušili.

Srednja poroznost kose

Srednje porozna kosa dokazuje staro pravilo da je sredina uvek najbolja jer ona je često najzdravija, a nju tretirajte na sledeći način:

Poput nisko porozne i ovaj tip kose treba dobro da nakvaiste kako bi upila supstance.
Sa druge strane ovoj kosi su potrebni proteini pa bi trebalo da budu deo vaše rutine, ali nikako u svakodnevnoj nezi.

Priliko tretiranja ove kose možete koristiti ne tako tradicionalni „cowash“, način pranja kose, odnosno da umesto šampona koristite samo regenerator, kako bi vam se kosa omekšala i hidrirala.

Priliko sušenja ovakvog tipa kose takođe biste trebali da koristite visoke temperature kako biste dobro osušili vlasi.

Visoka poroznost kose

Visoko porozna kosa najčešće je jako suva i oštećena i nju treba obratiti posebnu pažnju.

Za razliku od druga dva tipa kose, prilikom negovanja visoko porozne kose preporučuje se niža temperatura kako bi se vlas „zatvorila“ i na taj način sačuvala vlažnost što duže, a najbolje ju je sušiti prirodnim putem.
Koristite proteine redovno, kako biste poboljšali kvalitet vlasi.

Koristite leave-in preparate za dodatnu negu, kao što su serumi, maske za kosu, kreme i regeneratori.

Gledajte da odaberete proizvode na prirodnoj bazi kako ne bi opterećivali vašu kosu, naročiti ako je tanka.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.