Koliki bi trebalo da bude pritisak vazduha u gumama zimi?

Odgovarajući pritisak u gumama je ključan za sigurnost automobila ali i za „zdravlje“ samih guma. Ako pritisak u gumama nije ispravan, to utiče na životni vek guma, a može biti i vrlo opasno.

Propisani pritisak u gumama dosta se razlikuje od vozila do vozila, a zavisi od vrste guma, mase automobila i njegovog opterećenja. Podaci o preporučenom pritisku u gumama obično se mogu pronaći na B-stubu automobila na strani vozača ili na unutrašnjoj stani poklopca rezervoara za gorivo. Ako nisu ni na jednom od ovih mesta, sigurno ćete ih pronaći u uputstvu za korišćenje automobila, piše Jutarnji list.

U zavisnosti od toga koliko vozite, starosti i stanja guma, opterećenju automobila, spoljašnjoj temperaturi i mnogim drugim faktorima pritisak vazduha u gumama nije konstantan već se često menja, a vremenom ponekad zna i da znatno padne. Zbog toga se preporučuje da redovno proveravate stanje pritiska u gumama. To ne mora biti previše često, a idealno bi bilo da pritisak proverite pri svakom drugom točenju goriva. Za većinu vozača je to otprilike svake dve nedelje do mesec dana.

Šta se može dogoditi ako je pritisak u gumama neprikladan? Ako je pritisak vazduha prenizak, površina kojom guma ima kontakt s drumom se povećava. Samim tim, povećava se i otpor kotrljanja, što na kraju dovodi do veće potrošnje goriva.

Takođe, čak i kod malog odstupanja guma se blago deformiše, a zbog toga se stabilnost u vožnji smanjuje. To se u ekstremnim slučajevima može završiti tragično, pogotovo ako prebrzo vozite u krivinama. Iz istog razloga povećava se put kočenja, a gume čak mogu da puknu tokom vožnje.

Još opasniji je previsok pritisak u gumama. U tom slučaju se površina kojom guma ima kontakt s drumom smanjuje. Time se smanjuje otpor kotrljanja i potrošnja goriva, ali se istovremeno povećava trošenje gume na kontaktnoj površini. Guma zbog manje kontaktne površine ima duži put kočenja i veću mogućnost za proklizavanje u krivinama. Takođe se povećava rizik od akvaplaninga.

Na koliko pumpati gume?

Automobilske gume većine modela automobila obično pumpamo na pritisak od 2 do 2,4 bara, a preporučenu brojku za vaš automobil, koja je obično istaknuta na nalepnici negde na automobilu (obično na limu unutrašnje strane, ili okviru vrata), valja primenjivati tokom cele godine jer ne postoje različiti brojevi za leto ili zimu.

Međutim, spoljašnja temperatura ipak utiče na pritisak u gumama, pa ćete zato zimi kada stignu „minusi“ morati češće da proveravate i dopunjujete gumu vazduhom nego u letnjim mesecima, a sve kako biste održali idealan pritisak koji je jedan od bitnijih faktora za bezbednost vožnje.

Staro mišljenje vozača je da su nedovoljno napumpane gume bolje za vožnju u zimskim uslovima jer tada gume ostvaruju veći kontakt s terenom po kojem voze. Teoretski, to je tačno, a ponekad je i korisno, na primer, pri izvlačenju iz dubokog peska, međutim, ipak nije bezbedno voziti s niskim pritiskom u gumama. Naš savet je da i leti i zimi držite pritisak vazduha u gumama tačno onolikim koliko preporučuje proizvođač.

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Ministar je rekao da problemi koji su uočeni kod dece nisu nerešivi. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.