Da li je neophodno da menjamo gume na svake četiri godine?

Bliži se 1. novembar kada je u našoj zemlji zakonom određena obvezna upotrebe zimske opreme na motornim vozilima. To takođe uključuje zimske gume, pa se postavlja pitanje da li su gume starije od četiri godine još prikladne za vožnju u zimskim uslovima.

Kvalitet guma zavisi i od njihove starosti. Do pre nekoliko godina na snazi ​​je bila formula 4X4X4, što znači da bi vozilo trebalo da ima četiri jednake gume koje se moraju da se promene svake četiri godine, a one (bez obzira na starost) moraju da imaju minimalno 4 milimetra profila.

Automotosavezi uglavnom savetuju da se gume koriste od 6 do 8 godina. Ipak, nije preporučljivo na vozilu imati gume starije od 10 godina jer hemijske promeene usled starenja utiču na gumenu smesu koja gubi fleksibilnost, a time i prianjanje.

 Zašto je važan pravilan pritisak u gumama?

Ispravan pritisak u gumama jedan je od ključnih faktora za postizanje najboljih performansi gume. Svako vozilo ima preporuke za odgovarajući pritisak u gumama.

Podaci o tome obično se mogu pronaćiili na poklopcu rezervoara za gorivo ili u korisničkom priručniku vozila. Takođe je važno redovno proveravati pritisak jer se on menja zbog temperaturnih pomena.

Kako pravilno skladištiti gume?

Pravilno skladištenje guma između godišnjih doba takođe je preduslov za dug vek trajanja guma. Treba ih čuvati na suvom i mračnom mestu, gde u blizini nema hemikalija. Ako su sa felnama, treba ih položiti vodoravno ili obesiti na zid, a gume bez felni neka stoje uspravno.

Razlika između zimskih i letnjih guma

Osim osetno dubljeg profila i lamela za bolje prianjanje na snegu, zimske gume imaju i drugačiju smesu gume namenjenu vožnji na niskim temperaturama.

 Gumena smesa letnjih guma stvrdnjava se na niskim temperaturama, zbog čega se pogoršava prianjanje i upravljivost. Proizvođači guma takođe preporučuju zamenu letnjih guma zimskim kad god temperatura padne ispod 7 stepeni Celzijusevih.

Razlike među gumama posebno dolaze do izražaja u zahtevnim zimskim uslovima. Razlika između letnjih i zimskih guma pokazali su u Automoto Savezu Slovenije pre nekoliko godina na praktičnom primeru — merenjem dužine puta kočenja.

“Pri brzini od 50 km/h put kočenja u snegu iznosio je 31 metar sa zimskim gumama i 62 metra s letnjim gumama. Na zaleđenom puti pri brzini od 30 km/h put kočenja sa zimskim gumama iznosio je 57 metara, s godišnjim 68 metara”, pojasnili su.

Takođe, kupcima polovnih guma kao i novih automobila savetuje se da provere kakve su gume na automobilu koji ih zanima. Ukoliko pri kupovini dobiju samo letnje gume, troškovima nabavke automobila mora se dodati i vrednost novih zimskih guma koje će morati da kupe. U slučaju polovnih automobila, vozači ne bi trebalo da zaborave na geometriju vešanja. Ako to nije pravilno podešeno, gume će se neravnomerno trošiti, a ujedno će biti i veća potrošnja goriva.

Izvor: danas.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Nikola Tesla, jedan od najplodnijih i najkreativnijih umova koje je čovečanstvo ikada imalo, ostavio je neizbrisiv trag ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.