Kako proveriti porez na imovinu Foto: Pexels

Kako proveriti porez na imovinu

Ukoliko ste vlasnik bilo koje vrste nepokretnosti u Republici Srbiji, kao pravno ili fizičko lice morate redovno da plaćate porez na nepokretnosti, u ovom slučaju svaka tri meseca.

Prema Zakonu o porezima na imovinu, porez na imovinu, porez na nasledstvo i poklon, kao i porez na prenos apsolutnih prava su uključeni u kategoriju imovine.

Ko je obveznik poreza na imovinu?

Istim zakonom je definisano ko je obveznik plaćanja poreza na imovinu, koji se utvrđuje na godinu dana. Ovo uključuje i fizička i pravna lica koja imaju pravo svojine na bilo kojoj nepokretnosti koja se nalazi na teritoriji Republike Srbije. Lice odgovorno za plaćanje poreza je kako vlasnik koji svoju nekretninu koristi za stanovanje ili rad, tako i vlasnik koji je poseduje radi ulaganja.

U kategoriju nepokretnosti spadaju svi stambeni prostori kao što su kuće i stanovi, garaže i pomoćni objekti, sve vrste poslovnih prostora u vlasništvu raznih organizacija, preduzeća ili drugih pravnih lica, kao i sve vrste zemljišta u vlasništvu fizičkih ili pravnih lica.

Obračun poreza na imovinu

Stope poreza na nekretnine su:

1) na nepokretnosti obveznika koji vodi poslovne knjige – do 0,40%;

2) na zemljištu u svojini poreskog obveznika koji ne vodi poslovne knjige – do 0,30%.

3) na nepokretnostima u svojini obveznika koji ne vodi poslovne knjige – progresivne stope na osnovu poreske osnovice vrednosti nepokretnosti – do 0,40%, do 0,60%, do 1% i do 2%;

Kao što smo pomenuli, visina poreza se utvrđuje na godinu dana, a plaća se redovno svaka tri meseca, odnosno tromesečno.

Faktori koje Poreska uprava uzima u obzir za obračun poreza na nepokretnosti jesu vrednost nepokretnosti koja zavisi od njene namene, veličine, stanja i, naravno, lokacije.

Takođe, prilikom utvrđivanja vrednosti uzima se u obzir korisna površina objekta ili zemljišta, kao i prosečna cena kvadratnog metra uporedivih nekretnina koje se nalaze na istoj lokaciji.

Ova vrednost se zatim mora pomnožiti sa poreskom stopom. Ona takođe nije apsolutno određena, već zavisi pre svega od lokacije imovine i njene vrednosti. Skuplje nekretnine na vrednijim lokacijama oporezuju se višom poreskom stopom.

Kako proveriti porez na imovinu?

I dalje možete da proverite svoje otvorene ili izmirene poreske obaveze kod lokalnih poreskih vlasti. Ali, proces je lakši i vremenski efikasniji ako to uradite onlajn.

Morate da se registrujete na sajtu www.lpa.gov.rs, gde ćete se prijaviti na portalu lokalne poreske uprave pod sekcijom „Prijava u sistem“. Zbog osetljivih podataka, registacija u sistem zahteva proverljive nivoe poverenja, što se može uraditi preko besplatne aplikacije Consent ID, koja je dostupna korisnicima operativnih sistema iOS i Android.

Na sajtu Uprave, koji je posvećen instaliranju aplikacije, možete pronaći spisak svih mesta na kojima možete dobiti potrebne dokumente sa parametrima za korišćenje aplikacije. Unosite ih u aplikaciju ili pokrećete aplikaciju skeniranjem QR koda. Kada koristite aplikaciju na svom telefonu, potrebno je da se prijavite sa primljenom PIN lozinkom.

Drugi način da se proverljivo prijavite u sistem Poreske uprave je elektronski sertifikat. Možete ga dobiti u nekoj od ovlašćenih filijala, ili onlajn na portalu eUprave.

Možete se registrovati u sistemu onlajn prijavljivanja kao fizičko ili pravno lice. Tada su vam dostupne sve različite opcije i upiti u vezi sa informacijama o vašim poreskim obavezama i mogućim dugovima. Osnovna uputstva su dostupna u sekciji „Pomoć“.

Uvid u sve transakcije

U sistemu možete da proverite pregled svih izvršenih transakcija. Takođe, ukupan dug, ako postoji, upit o trenutnom stanju, pregled utvrđenih obaveza i mnoge druge korisne stvari.

Pregled stanja možete pogledati i po pojedinim gradovima ili opštinama. To dobro dođe ako ste kao fizičko ili pravno lice vlasnik nekretnine sa adresama u različitim delovima zemlje.

Takođe možete pristupiti svom korisničkom nalogu ako ste zaboravili ili izgubili lozinku.

To ćete učiniti tako što ćete se prijaviti u sistem sa svojim ličnim i kontakt podacima odnosno imenom i prezimenom, brojem telefona i e-mail adresom, kao i vašim korisničkim imenom. Sledeći korak je da resetujete lozinku i generišete novu.

Aktivaciju nove lozinke završavate kada kliknete na link koji će biti poslat na vašu e-mail adresu.

Izvor: forbes.n1info.rs

Lifestyle

Rastu grudi ili testisi, hormoni luduju, roditelji postaju glupi. Tako je oduvek kad dođe pubertet. Ali, zašto on nastup...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.