Psihološkinja: Mentalno zdravlje dece i mladih je u priličnoj meri zapostavljeno

Do sada nije postojala sistemska podrška mentalnom zdravlju dece i mladih, što je uticalo na to da se njihovi problemi uvećavaju, a ponekada i da dovedu do tragičnih posledica, poput onih 3. i 4. maja 2023. godine, izjavila je FoNetu psihološkinja Tamara Džamonja Ignjatović, ističući veliki značaj otvaranja Centra za mlade (CEZAM).

Kako je objasnila u serijalu razgovora Stigma, Centar je namenjen deci i mladima, od školskog uzrasta do 30 godina starosti, i pružaće psihosocijalnu podršku i savetovanje svim mladima koji za tim imaju potrebu.

Prema njenim rečima, u Centar se može doći bez knjižice i uputa, a susret sa lekarom je moguće zakazati elektronskom poštom.

S obzirom na to da nije bilo adekvatnog odgovora na potrebe mladih za psihološkom podrškom, Džamonja Ignjatović je primetila da su mnogi mladi imali opciju da se obrate lekarima u privatnoj psihoterapijskoj praksi.

Ona smatra da je to problematično, jer nije svima finansijski dostupno, a i nema zakona o psihoterapiji koji reguliše ko može da se bavi psihoterapijom.

„Mentalno zdravlje dece i mladih je u priličnoj meri zapostavljeno. To pokazuju i broj usluga i broj stručnjaka specijalizovanih za ovu oblast”, rekla je Džamonja Ignjatović.

Prema njenoj oceni, to je veliki problem zato što podrška mladima u razvojnom periodu predstavlja pravu pomoć.

Svi oni koji su kasnije razvili neke ozbiljnije psihijatrijske tegobe od ranije su bili evidentirani sa problemima u ponašanju, koji su mogli da budu sprečeni da se na njih tada adekvatno reagovalo, naglasila je Džamonja Ignjatović.

Većina tegoba koje mladi imaju su razvojne prirode koje se vremenom prevaziđu, ocenila je ona, ali je konstatovala da su odrasli sa mentalnim poremećajima gotovo uvek imali neki problem u detinjstvu i mladosti.

Kako je ukazala, toj temi se nije posvećivala pažnja i tek kada se tragedije dogode shvatimo da se nešto moglo i sprečiti da smo na vreme reagovali dok su problemi bili takvi da nije bilo teško pružiti pomoć.

Govoreći o stigmatizaciji teme mentalnog zdravlja među mladima, Džamonja Ignjatović je rekla da se nada da se ta stigma menja i naglasila da upravo centri kao što je CEZAM pomažu da se stigma smanji.

Ona smatra i da roditelji često imaju problem sa tim da se njihovo dete obrati stručnjacima da bi dobilo potrebnu psihološku pomoć i podršku, jer to doživljavaju kao ličnu krivicu.

“Onda radije to minimiziraju ili čak negiraju i ne vode dete da dobije pomoć i podršku koja mu je potrebna”, zaključila je Džamonja Ignjatović.

Izvor: n1info.rs

Lifestyle

Koliko hrana utiče na naš svakodnevni život nije nikakva tajna. Daje nam energiju, neophodne vitamine i minerale, ali po...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.