Već nekoliko godina ovaj ogranak ISIS-a protivi se Putinu: Ko su „ISIS-Khorasan“ i koji su im motivi za napad na Rusiju?

Islamska država preuzela je odgovornost za teroristički napad u kojem je život izgubilo 133 ljudi i koji se dogodio u koncertnoj hali blizu Moskve. Mnoge spekulacije trenutno kruže, kako među diplomatskim krugovima tako i u celokupnoj javnosti, o tome da li je grupa ISIS zaista odgovorna za ovaj napad i koji bi njeni razlozi za napad mogli biti. Kao moguć organizator ovog napada spominje se ogranak Islamske države, poznat kao "ISIS-Khorasan (ISIS-K)".

Kao ogranak ISIS-a, koji bi mogao imati veze s ovim napadom, navodi se avganistanski ISIS-Khorasan (ISIS-K), a Rojtersu je ove navode potvrdio jedan američki zvaničnik, rekavši da SAD imaju obaveštajne podatke koji potvrđuju tvrdnje Islamske države.

ISIS-K je nazvan po starom terminu za region koji je obuhvatao delove Irana, Turkmenistana i Avganistana, a u poslednjoj zemlji se pojavio 2014. godine i postao poznat po svojoj ekstremnoj brutalnosti.

Ovaj ogranak pretrpeo je ogromne gubitke od strane Talibana i SAD-a, ali uprkos tome, iz Amerike su opozoravali na opasnost ove grupacije po Zapad i van teritorija Avganistana, prenosi Rojters.

Nakon jučerašnjeg stravičnog napada u Moskvi postavilo se pitanje, zašto bi ova grupacija izvršila napad u Rusiji, kad im je glavni protivnik od samog nastanka bio Zapad, prvenstveno Amerika.

Prema pisanju Rojtersa, mnogi stručnjaci kažu da se već nekoliko godina ovaj ogranak protivio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Kolin Klark iz istraživačkog centra „Soufan“ u Njujorku, kaže da je grupa ISIS-K već dve godine okrenuta Rusiji i da „često kritikuje Putina u svojoj propagandi“.

Majkl Kugelman iz „Vilson Centra“ u Vašingtonu, izjavio je da ovaj ogranak ISIS-a vidi Rusiju kao „saučesnika u aktivnostima koje redovno tlače muslimane“. On je dodao da grupu takođe čini i određeni broj militanata iz centralne Azije koji imaju stalne sopstvene pritužbe na račun Moskve.

Izvor: nova.rs

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.