Sezonski poslovi u Evropi: Šta je sve u ponudi za ovu godinu i koliko se plaća

Ako razmišljate o sezonskom poslu u nekoj evropskoj zemlji, proverili smo kakva je ponuda i kakve su plate, kao i uslovi rada.

Nekada poznat kao pečalba, sezonski rad u inostranstvu decenijama je glavni ili dodatni izvor prihoda mnogima sa ovih prostora. I dok su ranije uglavnom bili traženi građevinski radnici, sada je ponuda meštovita. A kakvi su uslovi rada i kakve su plate ako razmišljate da zaradite tamo preko?

Na internetu je mnoštvo sajtova i grupa na društvenim mrežama sa ponudama koje iskaču iz časa u čas, naročito sada, u ovo doba godine, kad se poslovi i rezervišu jer sezona je pred nama.

I kako to konkretno izgleda?

Prevoz prtljaga na aerodromu 4.000 evra

Za posao vozača električnog vozila paketa i prtljaga na aerodromu u Beču možete da dobijete 4.000 evra mesečno. Radi se u dve i tri smene, a za treću smenu se možete dodatno odlučiti.

Obezbeđeni su smeštaj u blizini radnog mesta, prevoz na posao, besplatna odeća i obuća, plaćen ručak, kao i besplatni parking na aerodromu.

Takođe, agencije koje organizuju zaposlenje u inostranstvu obično uređuju sve papire za rad i boravak, uz posao i stan.

S druge strane, za 3.000 evra, takođe na aerodromu u Beču, nudi se posao za održavanje aerodroma, a smena je dnevna.

Isto se plaća i spoljašnje pranje aviona.

Beč je vrlo popularan kad je u pitanju sezonski rad u inostranstvu i samim tim je i ponuda šarena. Recimo, zavarivači tamo mogu da zarade oko 3.500 evra. Zadaci su postavljanje, zavarivanje i naknadna obrada u mašinstvu i konstrukciji kontejnera. Neophodno je završeno školovanje za zavarivača ili metalotehničko zanimanje s daljim iskustvom zavarivanja, a u idealnom slučaju, svi potrebni sertifikati za zavarivanje. Takođe bi u tom slučaju bili obezbeđeni smeštaj, prevoz na posao, besplatna odeća i obuća…

Cvećari u Austriji se plaćaju od 3.000 do 4.500 evra

U inostranstvu su traženi i poljoprivrednici. Na austrijskim farmama krupne stoke (krava) plata je od 3.000 do 5.000 evra, a na farmama sitne stoke (ovaca, koza, pilića, kokoški, zečeva, prepelica), plata je od 2.500 do 5.000 evra.

Ratari koji vrše obradu zemlje traktorom mogu da zarade od 3.500 do 5.500 evra + dnevnice.

Što se tiče voćara i vinogradara, sezonski i stalni poslovi se plaćaju 3.000 evra mesečno.

A cvećari? Oni se plaćaju od 3.000 do 4.500 evra.

Plata za radnike u stakleniku (sadnja i branje) ide od 3.500 do 4.500 evra.

Pomoćni radnik u Nemačkoj u fabrici kolača – do 3.000 evra

S druge strane, u Štutgartu u Nemačkoj pomoćni radnik u fabrici kolača platu ima od 2.700 do 3.000 evra mesečno. U pitanju je fabrika smrznutih torti i kolača masovne proizvodnje za Evropsku uniju. Posao podrazumeva rad na linijskoj proizvodnji, stavljanje dodataka na torte i kolače, kontrolu procesa proizvodnje, pakovanje gotovih proizvoda za hladnjače. Radi se u tri smene.

U Švajcarskoj u Cirihu radnik na izgradnji puteva ima 5.500 franaka mesečno, što je oko 5.700 evra, ili godišnju platu od 76.000 do 85.000 franaka.

U opisu posla stoji: izgradnja puteva, opremanje gradilišta, popločavanje staza, ugradnja kanalizacija.

Jedna ponuda u Nemačkoj za dostavljače kaže ovako – za platu od 3.000 do 4.000 evra treba da utovarite pakete u kombi, vršite dostavu na zadatu adresu, a na raspolaganju imate službeni kombi i telefon. Radi se od 6.30 do 14.30 sati, a subote su slobodne.

U Bazelu u Švajcarskoj u ponudi je radno mesto za pakovanje u fabrici slatkiša. Plata je 4.000 franaka + razni dodaci.

U Bonu u Nemačkoj radnik za montažu nameštaja imao bi platu od 3.000 do 4.000 evra mesečno. U pitanju je postavljanje nameštaja u privatne kuće, trgovinske centre, poslovne zgrade, a neophodno je da znate sa alatima i da imate dozvolu za B kategoriju i iskustvo u vožnji kombija. Radi se u smenama 6.30-14.45 h i 14.45–23.00 h. Pošto se radi po terenu po celoj Nemačkoj, imali biste smeštaj gde radite.

A kad je pitanju region, kakva je tu ponuda?

Radnik u marketu u Crnoj Gori 1.000 evra

U Podgorici u Crnoj Gori traži se recepcioner u akva parku. To je sezonski ugovor o radu sa mogućnošću stalnog zaposlenja. Sezonski smeštaj i prevoz po potrebi su obezbeđeni. Neto zarada je do 900 evra, a početak rada je april 2024. godine.

Posao konobarice u Kotoru u kafiću je 1.000 evra.

Isto bi u sezoni bili plaćeni i radnici u marketu u Radanovićima.

Pica majstor u Hrvatskoj 3.000 evra

Što se Hrvatske tiče, roštilj majstor u Istri bi imao platu od 2.100 do 2.500 evra. U pitanju je puno radno vreme, sezonski posao.

Na ostrvu Šolta traži se pica majstor. Smeštaj je obezbeđen, ali nema slobodnog dana. Radno vreme je od pet do 11 sati. Plata je 3.000 evra.

Gril majstor bi imao platu 2.500 evra, a radi se od 1. jula do 1. septembra.

Tu su i druge popularne ponude, s tim što za mnoge treba kontaktirati poslodavca za detalje, pre svega, za platu. Jedan od zanimljivijih primera je posao fotografa za sezonski rad na Kipru

Traži se iskustvo 2+ godine, a prvenstveno se traže fotografi sa radnim iskustvom na kruzerima i svadbama. Obavezno je znanje engleskog jezika.

I kao što se može videti, ponuda je vrlo šarena i svako ko iz bilo kog razloga razmišlja o sezonskom poslu u inostranstvu može da nađe nešto za sebe.

Izvor: nova.rs

Lifestyle

 Kako god to danas izgledalo, sa vremenske distance od 30, 40 i više godina, u bivšoj Jugoslaviji vozili su se različiti...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.