Šta bi se desilo ako bi se ISPALILA NUKLEARNA BOMBA U SVEMIR da se zaustavi asteroid koji juri ka Zemlji? Ovo su DVA SCENARIJA

Naučnici istražuju da li će moći da spasu Zemlju od apokaliptičnog scenarija koji bi mogao da nam dođe iz svemira.

Studija objavljena ovog meseca bavi se time da li bi nuklearna bomba mogla da se ispali “milionima kilometara” u svemir da spreči katastrofalni udar asteroida u našu planetu.

Istraživači Nacionalne laboratorije Lovrens Livermore (LLNL) u Kaliforniji razvili su alat za modeliranje koji bi mogao da proceni tu mogućnost, nakon što je američke agencija NASA 2022. uspešno preusmerila džinovski svemirski kamen.

Novi alat, detaljno opisan u Žurnalu planetarne nauke, pomaže naučnicima da ustanove da li bi im i druga opcija mogla biti na raspolaganju, nakon što je NASA primenila “kinetički udar” – prosto rečeno razbijanje jedne stvari o drugu a u ovom slučaju letelice o asteroid – kako bi ga izbacila sa kursa u misiji DART.

“Ako imamo dovoljno vremena za upozorenje, potencijalno bi mogli da lansiramo nuklearni uređaj, šaljući ga milionima kilometara daleko do asteroida koji ide ka Zemlji”, rekla je u saopštenju šefica istraživačkog tima, fizičarka Meri Berki.

Nuklearni uređaji imaju veći procenat gustine energije po jedinici od kinetičkog udara koji je koristila NASA, što bi ih učinilo efikasnijom metodom protiv asteroida, navela je ona.

Moguća dva scenarija

A jednom kad uređaj dođe u kontakt sa asteroidom, moguća su dva scenarija.

“Onda bi detonirali uređaj i ili skrenuli asteroid – držeći ga netaknutim ali pružajući kontrolisano odgurivanje od Zemlje – ili bismo mogli da ga poremetimo, razbijajući ga na male fragmente koji se brzo kreću i koji bi takođe promašili planetu”, navela je Berki.

Kako navodi “Njujork post”, sofisticirane simulacije kojima upravlja njena laboratorija pokrivaju širok spektar faktora koji bi pomogli da se utvrdi da li bi ova misija bila uspešna. Ukoliko se realna pretnja Zemlji materijalizuje, modeliranje bi pomoglo da vlasti odrede kako postupati dalje protiv asteroida, rekla je vođa projekta planetarne odbrane LLNL Megan Brak Sajal.

“Dok je verovatnoća od udara velikog asteroida za vreme naših života niska, potencijalne posledice mogle bi da budu razorne”, dodala je u saopštenju.

Rizici

Ipak, postoje rizici vezani za ispaljivanje nuklearke na putanju sudara sa asteroidom.

Komadi raznetog asteroida i dalje bi mogli da budu dovoljno veliki da naštete našoj planeti, kako je “Njujork tajmsu” rekao francuski stručnjak za asteroide, dr Patrik Mišel.

- Ukoliko pogrešno izračunate energiju potrebnu da ga uništite, možda ćete napraviti gomilu fragmenata – rekao je on.

Izvor: blic.rs

Lifestyle

Ono što se u prodavnicama prodaje kao ulje od tartufa, uglavnom nema mnogo veze s ovim vrstama gljiva. Štaviše, neretko ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.