Šta ako beba neće u auto sedište?

Evo šta možete da učinite ako vaše dete odbija da sedi u auto sedištu, da se vozi u kolima ili da se veže

Deca različito reaguju na vožnju u auto-sedištima pa nekad i sa izuzetno burnim negodovanjem. Jasno vam je da je bezbednost dece uvek na prvom mesto ali šta ako vaš bebac uporno odbija sedište, negoduje, vrišti, plače ili izvlači ruke iz pojaseva (kod starije dece)?

U saradnji sa Marijanom Jovanović iz Centra za promociju bezbednosti saobracaja pripremili smo vam nekoliko korisnih saveta.

NAJVAŽNIJE: Čak i kad su nervozni, bolesni ili se bune iz bilo kog razloga, decu ne treba da vadite iz auto sedišta jer ako i samo jednom popustite, i izvadite ih kod sebe u krilo, zapamtiće to i ponavljaće plakanje i kukanje, jer njima je najlepše u naručju.

Oduprite se iskušenju!

Nije lako slušati dete kako plače ali važno je da budete svesni toga da je pustiti dete da plače manje opasno od vožnje koja nije bezbedna.

Nekad to bude jako teško, i skoro svako od nas bar jednom dođe u iskušenje da izvadi dete iz auto-sedišta jer ne može da sluša "dernjavu". Probajte da nađete način da prebrodite to, pravite češće pauze, pojačajte muziku, dodajte dudu ili šta već pomaže, ali istrajte u tome da uvek budu u auto-sedištima.

Kritičan period od sedam do devet meseci

Obično kritičan period bude oko 7, 8, 9 meseca: naučili su da sede, žele da gledaju kroz prozor, pogotovo ako imaju starijeg brata ili sestru koji sedi pored njih, a okrenut je u smeru vožnje - tada se obično jako bune i ne žele da budu u poluležećem položaju. Ono što tad možete uraditi je da ih uzdignete i da u tzv jajetu budu pod uglom od 60 stepeni umesto dotadašnjih 45.

Neka dece preplaču svaku vožnju u prvih godinu dana, dok god se voze u suprotnom smeru, ali da vas utešimo ima dece i koja se nikad ne bune. Na vama je da istrajete i da pre svega mislite na njihovu bezbednost, jer nezgode se mogu desiti uvek i svugde, nikad to ne znamo.

Sa 15 meseci prestaju problemi

Kada se sa minimum 15 meseci okrenu u smer vožnje, najčešće prestanu problemi sa plakanjem, ali zna da se javi problem sa izvlačenjem ruku iz kaiševa. Prvo što treba da proveirite je da li su kaiševi dovoljno jako zategnuti (izmedju kljucne kosti i kaisa sme da stane najviše jedan prst) i da li su na odgovarajućoj visini (kais treba da izlazi iz proreza tako da bude u ravni ramena deteta ili malo iznad - napomena kada se deca voze u suprotnom smeru je obrnuto pravilo kaisevi treba da izlaze u ravni ramena ili malo ispod).

5 korisnih trikova

Postepena adaptacija

Važno je da dete polako i postepeno navikavate na vožnju posebno u situaciji kad ste već otkrili da vaš mališan negoduje vožnju. To znači da je prvi put dovoljno da samo sedi u autosedištu bez vožnje pa da potom pređete neku kratku relaciju pa sve dužu i dužu.

Priča o medi

Kod malo starije dece možete se poslužiti pričama ili njihovim omiljenim junacima. Deca bolje prihvate priče koje su u trećem licu pa umesto da mu pričate o tome kako ćete nastradati ako se ne veže, ispričajte mu priču o o medi koji je izvlačio ruke iz kaiseva i mama je naglo zakočila pa je on udario glavu o prednje sedište i morao je da ide kod doktora i jako ga je bolelo.

Igre vožnje

Ako vaše dete odbija i da kroči u automobil jer je već vezalo neki strah sa automobilom i sedištem probajte da simulirate vožnju u sigurnoj zoni – najbolje kod kuće. Igrajte se vožnje, putujte sa tačke A na tačku B, kupite male igračke automobile, zamišljajte kako putujete na neka divna mesta, ali i u toj igri ne zaboravite da se vežete!

Neka vožnja bude zabavna

Postarajte se da detetu bude udobno, prijatno i zabavno tokom vožnje. Idealno je da je mama pored deteta na zadnjem sedištu dok tata vozi. U tom slučaju mamino prisustvo već govori bebi da je sve bezbedno i sigurno, a uz to mama može da animira bebu dodavajući igračke, pevajući pesmice i sl. Ukoliko vozite sami neka dete ima uz sebe omiljenu igračku, pustite dečije pesme i sl.

A vi kako ste?

Kada plakanje deteta preraste i u vašu nervozu pred svaku vožnju jer već unapred očekujete dernjavu upadate u začaran krug jer beba oseti vašu nervozu. Zapamtite da ste vi model i prozor u svet vašem detetu. Zato budite opušteni i čak i kad beba plače pokušajte da šaljete signal: sve je u najboljem redu. Čak i previše animiranja deteta zna da pogorša situaciju jer dete oseti da to nije uobičajeno ponašanje. Kad u toku plakanja izvadite dete iz sedišta vi mu sami šaljete poruku: dođi ovde će ti biti bolje. Zato smireno i bez popuštanja.

Na kraju krajeva, sa plakanjem ili bez stižete na cilj, a najvažnije je da put do tog cilja bude bezbedan.

izvor:bitiroditelj.com

Slobodno vreme

Lifestyle

Cene u Grčkoj u 2024. prate trend u Evropi i kao i u svim drugim zemljama, i ove godine su neznatno više nego prethodnih...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.