Šta o deci nikada ne bi trebalo objavljivati na društvenim mrežama?

Moguće je pronaći vas uz pomoć zapisa koji se nalazi u kodu fotografije.

Šta je toliko rizično u postavljanju fotografija svoje nasmejane dece na društvenim mrežama? Mnogo toga. Šta zapravo ne bi trebalo da objavljujete da biste zaštitili svoju decu?

Lokacija

Ulični znakovi, kućni brojevi i adrese stanova mogu izgledati kao bezopasni prizori u pozadini, ali kada objavite tu fotografiju, vaše dete može postati potencijalna žrtva krađe identiteta ili čak otmičar.

Takođe nije dobro postavljati mesta kao što su dečiji omiljeni parkovi i slično, jer tako svako može da zna vaše kretanje sa detetom iz dana u dan.

Lični identifikatori

Pružanje informacija kao što su datum rođenja vašeg deteta ili mesto rođenja i puno ime nije dobra ideja jer se ovi identifikatori koriste za otkrivanje privatnih naloga. Primer – rođendanska fotografija i objavljivanje punog datuma i slično.

Takođe, nije preporučljivo objavljivanje fotografija deteta iz dokumenata, kao i naravno samih dokumenata, takođe zbog potencijalne krađe.

Fotografije sa malo odeće

Kupanje, more, odmaranje, brčkanje… sve su to fotografije koje želimo da sačuvamo, ali nije dobra ideja da ih objavljujemo na mrežama.

„Razmišljajte o svojoj deci kao o autonomnim ljudima koji imaju pravo da budu zaštićeni ne samo od fizičke, već i od nematerijalne štete“, kaže Stejsi Stajnberg, profesor na Pravnom koledžu Levin na Univerzitetu Florida u Gejnsvilu i pomoćnik direktora Centra za decu i porodicu.

Takođe, svakako izbegavajte objavljivanje fotografija tuđe dece bez njihove dozvole – jer je to u nekim državama nezakonito.

Ranjivost i nezgodni trenuci

Objavljivanje fotografije vašeg bolesnog deteta može izazvati komentare i simpatije na društvenim mrežama, ali razmislite o tome kako bi to moglo uticati na vaše dete.

Ono što smatrate trenutkom za negovanje trebalo bi da zadržite za sebe umesto da bude javno objavljeno, jer bi ih to moglo osramotiti. Sledeći put kada vaše dete bude u krevetu sa kijavicom, hrabro dobija injekciju u ordinaciji ili sedi u bolnici, razmislite – da li bi vaše dete želelo da vidi ovu svoju fotografiju nekada u budućnosti?

Tantrumi i problematično ponašanje

Prva deca društvenih medija tek sada ulaze u zrelo doba i na tržište rada. Iako poštujem pravo roditelja na deljenje, važno je uzeti u obzir autonomiju deteta i dozvoliti mu da kreira sopstvenu digitalnu stazu, upozorio je Stajnberg.

Problemi sa odrastanjem

Društvene mreže nisu mesto za sramoćenje dece. Bilo da se radi o mokrenju u krevet ili učenju čitanja, fotografisanje i opisivanje na način koji naglašava poteškoće vašeg deteta može biti problematično.

Razotkrivanje njihove slabosti moglo bi otvoriti vrata zadirkivanju i maltretiranju.

Loše ocene

Nije pametno sramotiti svoje dete na internetu objavljivanjem jedinice koju je dobilo.

Iako je razumljivo tražiti pomoć, društveni mediji nisu mesto za to. Ne samo da ćete pokupiti savete – od kojih većina možda nema smisla i bolje je rezervisati za roditeljski sastanak – već bi to potencijalno moglo da povredi vaše dete, piše Reader’s Digest, prenosi 24sata.hr.

Slobodno vreme

Lifestyle

Pevačica Olja Bajrami imala je kancer tri puta, a svaki put izašla je iz borbe za život kao pobednik. Pevačica Olja Baj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.