Čoveka ujela ulična mačka, pa dobio infekciju koja je i naučnicima nepoznata – reakcija njegovog imunog sistema bila je neverovatna

Ako vas slatka mačka kojoj ste prišli na ulici slučajno ugrize, možda ste u većoj opasnosti nego što mislite.

Tu lekciju na teži je način naučio 48-godišnjak iz Ujedinjenog Kraljevstva – nakon ugriza mačke završio je zaražen bakterijom koju naučnici nikada ranije nisu videli, prenosi Science Alert.

Reakcija njegovog imunog sistema na ovaj strani mikroorganizam bila je neverovatna. Samo osam sati nakon što ga je nekoliko puta ugrizla mačka, ruke su mu otekle do te mere da je morao da ode u hitnu.

Tamo su mu rane od ugriza očišćene i previjene, a primio je i tetanus pre nego što je poslat kući s antibioticima.

Dan kasnije, morao se vratiti natrag u bolnicu. Domali i mali prst na levoj ruci bili su mu otekli, kao i obe podlaktice.

Lekari su hirurški morali da mu odstrane oštećeno tkivo oko rana. Takođe je intravenozno primio tri različite vrste antibiotika, a dobio je i oralne antibiotike za uzimanje kod kuće.

Tako je lečenje uspelo i muškarac se u potpunosti oporavio, ali lekari u bolnici nastavili su da pokušavaju da dokuče šta se tačno dogodilo. Kada su analizirali mikroorganizme prisutne u uzorcima iz njegovih rana, pronašli su dotad nepoznati organizam koji je podsećao na streptokok, prenosi N1 Zagreb.

Streptokok je vrsta bakterije koja se između ostalog povezuje s meningitisom, strep-grlom, bakterijskom upalom pluća i konjunktivitisom. No kada su istraživači istražili deo genoma ove bakterije, nisu pronašli ništa slično što je od ranije poznato. Radilo se o potpuno novoj bakteriji koja nikada ranije nije bila formalno zabeležena.

Ispostavilo se da bakterija pripada drugoj vrsti, imena Globicatella. Puno sekvenciranje genoma bakterije daje nam da naslutimo da se radi o bakteriji različitoj od sličnih, njoj srodnih varijanti poput G. sulfidifaciens, za nekih 20 odsto, što sugeriše da se radi o “posebnoj vrsti koja ranije nije opisana.”

G. sulfidifaciens je bakterija otporna na nekoliko vrsta čestih antibiotika, što znači da ju je teško izbaciti iz tela. Dobra vest je da je nova varijanta reagovala na barem neke vrste antibiotika, no ova priča svejedno služi kao upozorenje za javnost.

“Ova situacija naglašava ulogu mačaka kao nosilaca dosad neotkrivenih vrsta koji imaju patogeni potencijal za ljude”, napisali su autori studije.

Ugrizi i grebanje mačaka koji probijaju kožu svake godine u SAD-u rezultiraju s oko 66 hiljada poseta bolnicama. Mnogi zahtevaju antibiotike, čak i operacije, kako bi se sprečile ozbiljne infekcije.

Kao i sve životinje, a i ljudi, mačke su nosioci vrlo opasnih patogena. Činjenica da takođe imaju oštre zube i kandže znači da se ti patogeni mogu preneti duboko u našu kožu. Ako osobu mačka ogrebe ili ugrize po zglobu, povreda se vrlo teško leči.

Ako vas napadne mačka lutalica, lekari preporučuju da odmah ranu isperete vodom sapunom ili solju i bez odlaganja posetite vašeg doktora.

Izvor: nova.rs

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.